<p>De gemeente Winterswijk wil met het vrachtwagenverbod de kern van Corle ontzien. De gemeente Oost Gelre stemt niet in met het verzoek. Foto: Kyra Broshuis</p>

De gemeente Winterswijk wil met het vrachtwagenverbod de kern van Corle ontzien. De gemeente Oost Gelre stemt niet in met het verzoek. Foto: Kyra Broshuis

Vrachtverkeer blijft toegestaan op Oude Winterswijkseweg in Vragender

Gemeente werkt niet mee aan verzoek Winterswijk voor verbod

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Vrachtverkeer moet geweerd worden van de Oude Winterswijkseweg in Vragender en de Winterswijkseweg in Corle. Tenminste, dat vindt de gemeente Winterswijk. Winterswijk wil met het verbod voor vrachtwagens vooral de kern van Corle ontzien. De Oude Winterswijkseweg is een bekende binnendoorroute waar veel ongelukken zijn gebeurd. Inmiddels is de maximumsnelheid al teruggebracht naar zestig kilometer per uur. Beide gemeenten zijn al enkele jaren in gesprek met Corles- en Vragenders Belang over de verkeerssituatie op beide wegen.

Politie
De gemeente Oost Gelre stemt echter niet in met het verzoek van de gemeente Winterswijk voor een verbod voor vrachtwagens “Mede op advies van de politie”, legt wethouder Karel Bonsen uit. “Ten eerste is het verbod lastig te handhaven. Daarbij komt ook dat zogenaamde bestemmingsverkeer wel gebruik mag blijven maken van de weg. Dat betekent dat veel vrachtwagens toch over die weg zullen blijven rijden. Bovendien is de verkeersveiligheid op de betreffende wegen niet aantoonbaar aangetast door de aanwezigheid van vrachtverkeer; uit de ongevallenanalyse blijkt niet dat vrachtwagens het probleem zijn, de meeste ongevallen met letsel zijn door personenauto’s veroorzaakt. Ook de politie bevestigt dit beeld.”

Niet duurzaam
De gemeente Oost Gelre vindt dat ook omrijdbewegingen als gevolg van het verbod niet duurzaam zijn. “De route is een logische route voor vrachtverkeer tussen Winterswijk en Lichtenvoorde. Vanuit het oogpunt duurzaamheid is het niet wenselijk het vrachtverkeer te laten omrijden via Aalten of Groenlo. Omrijdbewegingen als gevolg van het verbod kunnen over ongewenste routes gaan (sluipverkeer). De Oude Winterswijkseweg is een weg die geschikt is voor vrachtverkeer, wanneer vrachtverkeer een andere route moet kiezen is het niet zeker dat deze route over geschikte N-wegen zal lopen. Mogelijk zorgt dit voor onwenselijke routes van vrachtverkeer over wegen die daarvoor minder geschikt zijn dan de Oude Winterswijkseweg.” Ook denkt de gemeente dat de gemiddelde snelheid op de Oude Winterswijkseweg zal toenemen wanneer er geen of minder vrachtwagens rijden.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden