Zomereikels

Zomereikels

‘Agem is niet zomaar een beweging. Wij zijn van, voor en door de hele Achterhoek.’ Deze slogan is te vinden op de website van Agem. De Coöperatieve Achterhoekse Groene Energie Maatschappij.

Inmiddels (b)lijkt Agem toch zomaar een organisatie zoals zovele, vooral gericht op het zichzelf in stand houden. Het is geen overheidsdienst, maar ook geen commercieel bedrijf, een enigszins onduidelijk en niet transparant tussengedrocht. Achterhoeks, maar dus ook gewoon Nederlands. Om hun zonneparkplannen op landbouwgrond in Zwolle door te zetten, hebben ze de ‘naoberpremie’ ingezet, die Agem-intriganten. Die naoberpremie is natuurlijk niets meer dan het afkopen van tegenstand met geld; en wiens geld denk je uiteindelijk? (Antwoorden kun je niet insturen, ik doe geen prijsvragen.)

Dit is niet de eerste keer dat deze zelfbenoemde duurzame en groene strijders van de Agem nogal door de rieten mand vallen: sla de kwestie rond de windturbines die in Doetinchem speelt er maar eens op na, belangenverstrengeling en informatiemist waar de honden geen (al dan niet biologisch) brood van lusten.

Die zonneparken zullen er waarschijnlijk wel komen, onder de naam Zomereiken(!), zelfs de naam is fout. Aan de Berkenhofweg, wel leuk al die bomennamen. En zo wordt de Achterhoek steeds lelijker, steeds Hollandser, voor bewoners én voor toeristen.
Naoberpremie (of noaberpremie) ... Het past in de missie van Agem: de buurt erbij betrekken. Een zak flink gesubsidieerd geld en een misbruikte prachtige Achterhoekse term, samen (coöperatief) brengen we het Achterhoekse landschap wel verder bij de tijd, is het niet met windturbines dan is het wel met zonneparken. Wie houdt ons nog tegen? (Antwoorden kun je niet insturen, de gemeente Oost Gelre is volgens de niet bestaande jury onjuist.)

Institutioneel vandalisme (let op: dit gaat een begrip worden), dat is het. Verpakt in ideële slogans. Als je maar vaak genoeg duurzaam en groen en coöperatief roept, kom je uiteindelijk wel op een stuk en in een stukje terecht. De Agem kan het dak op, daar heb ik geen problemen mee.

PS. Ik mag het natuurlijk niet aanmoedigen, maar je zou er bijna begrip voor kunnen hebben dat er wat particulier vandalisme tegenover komt te staan. Het past natuurlijk niet bij Zwolle b’j Grolle, maar in Sicilië bij Italië gebeurt het ook weleens. Siciliaanse praktijken (met dank aan NLOG) verdienen Siciliaanse reacties.

PSPS. Voor 2.500 euro naoberpremie schrijf ik volgende week een stukje naar wens. Informeer bij de redactie.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden