<p>Aton Jansen (midden) in gesprek bij de uitzending Kiek uut! Foto: PR</p>

Aton Jansen (midden) in gesprek bij de uitzending Kiek uut! Foto: PR

Kiek uut!

Politie in gesprek met ondernemers

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Een online talkshow voor ondernemers met als onderwerp de invloed van de georganiseerde misdaad op het bedrijfsleven. Vanuit het gemeentehuis in Lichtenvoorde spraken burgemeester Annette Bronsvoort en Anton Jansen (manager PVO Oost-Nederland) met een lokale ondernemer, een expert van Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) en een vertegenwoordiger van de politie.

Slachtoffer
Zo’n uitzending is hard nodig, zegt Jansen. “Dit is de zesde gemeente in de Achterhoek waar we dit op touw zetten. We willen mensen waarschuwen voor de gevaren van ondermijning. De doelgroep is de ondernemers maar het is interessant voor veel mensen. Ondernemers worden echter sneller het slachtoffer van ondermijning. Zij hebben gebouwen en dus ruimte voor criminele activiteiten. En criminelen hebben een neus voor ondernemers bij wie het water aan de lippen staat. We roepen mensen op om alert te zijn en vooral melding te doen. Als er bijvoorbeeld bij een installatiebedrijf een groot aantal schakelkasten wordt besteld, dan moet je gaan nadenken.”

Oost Nederland doet mee om de eerste plaats
Het idee dat het in het oosten van het land wel meevalt met ondermijning is echt achterhaald, zo zegt Jansen. “Het is, ook in de Achterhoek, heel erg. In Oost Nederland doen we mee om de eerste plek. Het gaat voornamelijk om drugs; daar gaat enorm veel geld in om. De omzet van drugscriminelen in Oost Nederland is 3 miljoen euro per jaar. Het is veel groter dan men denkt.”

De gemeente en de politie hopen met de uitzending, die online terug te kijken is, dat mensen sneller melding gaan doen. “Al zouden we met de uitzending maar 1 casus kunnen voorkomen en al zou er maar 1 iemand nee zeggen tegen criminele activiteiten, dan is dat al winst. We doen echt een beroep op het naoberschap. Men was hier altijd redelijk naïef maar dat wordt gelukkig snel minder. Dat zien we ook terug in het aantal meldingen. Ondermijning is dichterbij dan je denkt, groter dan je denkt en vele malen gevaarlijker.”

De uitzending van Kiek Uut is terug te kijken via www.youtube.com/watch?v=YoVMcDWdKZE.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden