Raymond Wopereis (links) en Ewald Berendsen zien uit naar het jubileumboek waar de laatste hand aan wordt gelegd. Foto: Henri Walterbos

Raymond Wopereis (links) en Ewald Berendsen zien uit naar het jubileumboek waar de laatste hand aan wordt gelegd. Foto: Henri Walterbos

Lansink Bluiminck benut coronatijd voor jubileumboek 1972-2021

Algemeen

‘Ook voor andere wagenbouwers is het een zeer interessant boek’

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - Voor het tweede achtereenvolgende jaar geen Bloemencorso maar een Dahlia Kunstobjecten Route vanwege de coronapandemie. Meer dan zomaar een alternatief echter voor de corsogroepen in Lichtenvoorde. Zeker voor Lansink Bluiminck. Beeldden ze afgelopen jaar ‘Lichtenvoorde’ al uit in levensgrote letters met ruim 60.000 dahlia’s, dit jaar presenteert de groep ‘Schijtbeesten!’, een 8 meter hoog scheepsanker met hierop zeemeeuwen die hun behoeften laten lopen tijdens hun rustmomentje op het anker. Het belooft een indrukwekkend geheel te worden, te zien aan de imposante onderdelen waar al volop aan gewerkt wordt op de bouwlocatie aan de Oude Aaltenseweg. “Er komen tussen de 200.000 en 250.000 bloemen op, dus eigenlijk hetzelfde als een volledige corsowagen,” wijzen voorzitter Ewald Berendsen en Raymond Wopereis naar megagrote staalconstructies die het karkas vormen van het ontwerp. “Het zijn allemaal losse onderdelen die we in het weekend van het corso één voor één naar het Wentholtpark vervoeren en opzetten.”

Weddenschap
‘Schijtbeesten!’ zal een van de laatste onderwerpen zijn van het jubileumboek ‘Lansink-Bluiminck 1972-2021’ met als subtitel ‘Een weddenschap met alleen maar winnaars’, waar op dit moment de laatste hand aan wordt gelegd en dat eind augustus zal verschijnen. De subtitel verwijst naar het ontstaan van de corsogroep in 1971, voortgekomen uit een weddenschap op de kermis tussen Hennie Lansink en zijn schoonvader, een verwoed corsobouwer, onder het mom; ‘Wat i-j kunt, kunne wi-j ok,’ zo vertelt de historie. “Dit jaar doen we voor de vijftigste keer mee,” vertelt Ewald, “Het idee voor een jubileumboek uitbrengen is echter in 2011 al ontstaan toen we veertig jaar bestonden, zijn er al veel teksten geschreven. Op de een of andere manier is het toen niet van de grond gekomen. Doordat afgelopen jaar het corso niet doorging hebben we bekeken wat we wel konden doen en hebben we dit idee weer opgepakt omdat we dit jaar jubileren. Hebben we een jaar uitgetrokken om de laatste puntjes op de i te zetten en de laatste 10 jaar te beschrijven. Dat is erg veel werk, er wordt nu nog steeds geschreven, maar het wordt erg mooi.” “Het speelde ook mee, dat we toen dachten van als je nu een boek uitgeeft, wat doe je dan bij het 50 jaar bestaan? We hebben nu van ieder jaar een verhaal met foto’s,” gaat Raymond verder. “Daar lopen echter ook verschillende thema’s doorheen als de ontwikkelingen van het dahlialand, de catering, sponsorcommissie, de activiteiten buiten het corso, zoals de Zwarte Cross. Dat zijn aparte hoofdstukken. Het boek telt nu al 224 pagina’s.”

Harde kaft
“Het wordt een heel serieus boek.” vult Ewald weer aan. “Een boek met een harde kaft. We zijn naar Drukkerij Westerlaan geweest en hebben daar een en ander besproken. Bein (Westerlaan, HW) werd zelf alsmaar enthousiaster toen hij zag wat we allemaal al hadden en nog van plan waren, en hij denkt mee. We willen het boek niet alleen maar voor onze leden maken, maar breder uitzetten. Ook naar andere wagenbouwers. Natuurlijk staat de gehele geschiedenis van Lansink Bluiminck erin maar ook hele verhalen hoe wij het doen, over innovaties, hoe we nu bouwen, hoe we de financiën rondkrijgen, hoe het vroeger ging toen een wagen nog maar 1000 gulden kostte en nu er 20.000 euro binnen moet komen ieder jaar. Ook voor andere wagenbouwers is het een zeer interessant boek. Ik heb dat zelf ook met andere groepen. Daar ben ik ook in geïnteresseerd. Al onze werkgroepjes hebben een verhaal geschreven en een groep van 8 mensen schrijven de themaverhalen. De teksten worden nagekeken door twee docenten Nederlands” “We zijn alweer een stuk verder, hebben een nieuwe weg ingeslagen met in 3D ontwerpen en bouwen. Dat komt er ook in,” gaat Raymond weer verder. “Ook op het land de nodige innovatie met investeringen in materialen. Dat kon omdat we financieel toch een redelijk jaar hebben gehad doordat we zelf veel hebben gedaan. We hebben een ‘Corso-boeket’ actie gehouden wat ons circa 160 abonnementen heeft opgeleverd van 20 euro per abonnement, want de vaste kosten blijven gewoon doorlopen. Zo kregen 160 mensen iedere maand een corsoboeket. Wel een hele klus iedere maand. De Rabobankcoörporatieactie en de Jumboactie was er, kregen we wat geld van SBL en 500 euro van de gemeente. Gelukkig waren er ook nog een aantal sponsoren die hun bijdragen bij bleven dragen, hierdoor hebben we 2020 financieel toch goed kunnen afsluiten. Maar dat geldt niet voor alle corsogroepen in Lichtenvoorde.” Raymond knikt; “We hebben veel gedaan om ook de binding met elkaar en de leden te houden, het vuurtje aan het branden houden om de mensen die het plakweekend er zijn erbij te houden. Als die stoppen heb je een probleem.”

Voorverkoop
Het boek is in de voorverkoop te bestellen voor € 19,95 via www.lansink-bluiminck.com. Het boek wordt 28 augustus gepresenteerd tijdens het jubileumfeest voor de leden. Ewald: “Als je zeker wilt zijn van een boek dan moet je nu intekenen. Dat begint aardig te lopen al. Er zijn zelfs al mensen uit andere corsoplaatsen die het boek bestellen, leuk. In beperkte oplage zal het boek daarna verkrijgbaar zijn, maar het kan ook zomaar zijn dat het boek tijdens de kunstobjectenroute uitverkoopt.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant