Foto:

Volgende variant

Volgende variant

De volgende coronaversoepelingen worden dus nog wat vervroegd ingevoerd. Hallelujah. Horecabedrijven mogen tot 24 uur open blijven. Wat een feest. Probeer geen logica te ontdekken in waarom die 2 uur extra binnenkort wel verantwoord is en nu nog niet, het lukt je niet. Neem het gewoon aan van de Twee Persconferentiepinten.
Hopelijk kunnen kermissen en volksfeesten deze zomer ook weer doorgang vinden, en dan gewoon op een normale manier. Gewoon je gezond verstand gebruiken, zelf inschatten wanneer je beter niet kunt gaan. Maar alsjeblieft geen toegangstesten die vooral schijnveiligheid bieden. Ook omdat je als je negatief bent getest, dat gaat compenseren met meer dronken plakgedrag; net zoals mensen met heel veilige auto’s onveiliger gaan rijden. En die rijden dan weer tegen bomen aan en dan ontstaan er weer ambtelijke waanideeën om die bomen maar te kappen.
Als je deze zomer naar het buitenland gaat dan ben je eigenlijk wel gedwongen om een vaccinatie- en/of negatief testbewijs te tonen, want die douane, marechaussee enzo, die hebben echte wapens en die zijn met zijn velen. Maar een vrijwillige uitsmijter en een Oost Gelrese boa, die intimideer je met een echt Achterhoeks groepje wel aan de kant.

Het EK voetbal is in elk geval wel begonnen. Van tevoren was er weinig beleving, ook in Oost Gelre. Hier en daar een huis versierd, maar naar mijn idee - en ook naar het idee van een behoorlijk intelligente vriend van mij (second opinion) - een stuk minder dan bij eerdere EK’s en WK’s.
Het zal wel komen door corona - alles komt door corona, altijd makkelijk - waardoor het toernooi een jaar is uitgesteld en waardoor de stadions maar deels vol zitten en er niet in cafe’s en op pleinen gekeken mag worden. En het komt ook wel (denken wij) dat het komt doordat het EK dit jaar door heel Europa is. Het was altijd zo leuk als het in 1 land (of soms in 2 landen) was, net of je met zijn allen daar op vakantie was, ook nog eens zonder testbewijs, vaccinatiebewijs, quarantaineverplichting of wat dan ook.
Dat het toernooi door heel Europa wordt gespeeld, is natuurlijk niet de schuld van corona, maar van de UEFA. Maar al met al weinig beleving dus, het is dat een aantal winkelketens een paar weken geleden begonnen met hun muzikale hoogstandjes, anders had je het nauwelijks geweten.
Toch hopen we dat Nederland verder komt, dan mogen we Oranje-wedstrijden in de kroeg op een scherm bekijken. Dat is nu nog te gevaarlijk. Het virus valt nu nog mensen aan die in de kroeg of op een terras naar een voetbalwedstrijd kijken. Als eenzelfde groep mensen bij iemand in de tuin zit, dan durft het virus niet.
Zeker niet als je barbecuet. Ik kwam tijdens zo’n virusproof bbq nog in typische +0,75 promille-discussies terecht. Of vleesvervangers wel vleesnamen mogen voeren. Of een vegetarische schnitzel wel schnitzel mag heten. En of het CDA zich nog christelijk mag noemen, zeker nu die partij inmiddels dooier is dan de christelijke echte speklappen op onze barbecue. En waarom je barbecue schrijft maar afkort tot bbq.
En toen het buiten toch echt wel af begon te koelen, werd het toch nog 3-2.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden