Afbeelding
Foto:

Raadgevend

Algemeen

Raadgevend

Volgend voorjaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Nederland, de laatste woensdag van de winter, hopelijk niet alleen symbolisch. Ook in Oost Gelre. Alle inwoners van 18 jaar of ouder mogen dan hun stem uitbrengen op de partij en gemeentelijke volksvertegenwoordiger van hun voorkeur. Als je nog geen 18 bent, is het risico te groot dat je een onvolwassen beslissing neemt.
Daarom mag je voor je 18de verjaardag ook geen alcohol drinken. Nou ja, in elk geval niet in de openbare ruimte en je mag het niet kopen. Een coronavaccin mag wel, maar dat is wat anders.

Het zou best mooi zijn als alle landelijke partijen in Oost Gelre mee gaan doen met de gemeenteraadsverkiezingen, tenminste de partijen die een serieuze kans maken, niet al die splinterpartijtjes als Jezus Leeft en Mohammed is Dood. Hoe meer keus, hoe meer vreugd, hoe meer democratie. Aan de andere kant wordt het samen met de gemeentelijke partijen dan wel een erg grote kieslijst.

Aan de andere kant, een gemeenteraadsverkiezing met juist alleen gemeentelijke partijen heeft ook wel wat. Het leven speelt zich toch grotendeels af in je eigen omgeving. Bovendien is er dan minder kans dat gemeentelijke politici van landelijke partijen worden afgerekend op het beleid van hun landelijke tegenhangers.
Want wil je als raadslid nog wel geassocieerd worden met een instabiel projectiel als Thierry Baudet, een jokkebrok (klinkt vriendelijker dan leugenaar) als Mark Rutte, een bezemtoerist als Sigrid Kaag of een (VERWIJDERD DOOR DE REDACTIE) als Wopke Hoekstra?
Dan heb ik toch meer respect, in elk geval meer gevoel, voor gemeentelijke politici. Niet zoveel achterkamers, hooguit achterkamertjes. Dicht bij het volk, gezond populistisch.

De N18 houdt mensen in Oost Gelre volgens mij veel meer bezig dan de herdenking van de slavernij. Wat betreft die N18: die gaat nu officieel Twenteroute heten, de naam die de weg in de volksmond al jaren had (in elk geval de oude N18).
Het wordt voor een deel van de volksmond trouwens wel erg duur om de Twenteroute of welke weg dan ook te nemen, nu de benzine steeds duurder wordt.
Dan blijven we nog maar vaker dicht bij huis. Hopelijk de komende gemeenteraadsleden ook.

Bovenstaande informatie is natuurlijk niet bindend.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna