Afbeelding

Reactie op stuk over vaccineren van jongeren, Elna 30 juni 2021

Algemeen

Reactie op stuk over vaccineren van jongeren, Elna 30 juni 2021

Kent u die uitdrukking: ‘Vaccineren is het beste wat ons kan overkomen’? Toen ik deze uitspraak 30 juni jongstleden zag staan in het artikel ‘Achterhoekse huisartsen blij met hoge bereidheid tot vaccineren’ voelde ik de noodzaak om er nu toch maar eens een reactie aan te wagen.

Voor de goede orde: ik ben niet tegen vaccineren, ik ben wel tegen het eenzijdig en geframed brengen van nieuws rondom corona/vaccineren, soms vergezeld gaande van propaganda en censuur.

Begin 2020, vlak na de uitbraak van corona, hoorde ik Hugo de Jonge roepen, dat de enige uitweg uit deze ‘pandemie’ het vaccin zou zijn. Dat was de stip op de horizon. Er was geen alternatief. Toen ik hem dat zo stellig hoorde zeggen, moest ik onwillekeurig terugdenken aan de periode van de Mexicaanse griep (Influenza A/H1N1). Destijds waren er vele miljoenen vaccins ingekocht, die uiteindelijk ongebruikt bleven liggen omdat het virus helemaal niet zo dodelijk en gevaarlijk was als voor die tijd door virologen, media etc. aangegeven. Mensen kwamen deels hun vaccin niet halen en het hele verhaal ging als een nachtkaars uit…..

Die boodschap van Hugo de Jonge is bij mij altijd blijven hangen en werd voor mij steeds dubieuzer. Allereerst: Hoe kon hij destijds weten, dat dit virus ook niet als een nachtkaars uit zou gaan? Er was namelijk nog amper iets bekend over dit virus. Er bleek vervolgens al vrij snel, dat er goed werkende medicatie was, die groepen artsen ook graag willen gebruiken. Echter, tot op de dag van vandaag wordt een van de belangrijkere middelen hiervan niet goedgekeurd ter bestrijding van Covid-19.
Het Parool schreef afgelopen oktober het volgende: ‘Bij Mexicaanse griep werd gebruikgemaakt van een bestaand vaccin. Bij corona wordt een compleet nieuw middel ontwikkeld.’ Bij het Mexicaanse griepvaccin was er dus minder onzekerheid over de veiligheid en eventuele bijwerkingen. “Nu wordt er veel met nieuwe technieken gewerkt en wordt er tegen een relatief onbekend virus gevaccineerd’, aldus het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen). Die stip op de horizon van Hugo de Jonge had dus zo maar 5 jaar verder kunnen liggen (wat ook een normale doorlooptijd is bij het ontwikkelen van nieuwe vaccins en soms nog langer).

Momenteel zijn er dan enkele vaccins met stoom en kokend water op de markt gebracht, waarvan een bijvoorbeeld Pfizer/BioNTech. De vaccins zijn goedgekeurd door het EMA, heet het in de volksmond. De meesten onder u zal dit een veilig gevoel geven. De omissie hierbij, is dat er sprake is van een toelatingsprocedure waarbij de toelating zich momenteel bevindt in fase 3, aldus de landsadvocaat in een uitspraak op 24 februari 2021. Tijdens deze fase vindt monitoring plaats met betrekking tot o.a. effectiviteit en bijwerkingen van het vaccin. Voor Pfizer/BioNTech bijvoorbeeld loopt deze fase tot december 2023. Claims dat het vaccin veilig zou zijn, zijn dus ongegrond, omdat we het simpelweg nog niet volledig weten. Daarnaast worden er doorlopend ook bijwerkingen gemeld. Uiteindelijk zul je dus een balans moeten opmaken van de risico’s en de voordelen van het vaccin en dat kan voor dit vaccin dus pas eind 2023.
Bijzonder daarbij is ook nog, dat in de factsheet van dit vaccin op de site van het CBG, niets te vinden is over de nieuwe techniek op basis waarvan dit vaccin werkt. Verschillende gerenommeerde artsen hebben grote vraagtekens bij dit nieuwe soort vaccin. De Volkskrant schreef hier afgelopen januari ook nog over ‘De Europese regels voor genetische modificatie zijn versoepeld voor de ontwikkeling van coronavaccins.’
Afgelopen mei blijkt uit een artikel (een preprint en het onderzoek heeft nog geen peer review ondergaan) van Nederlandse onderzoekers (Radboud Universiteit Nijmegen), dat het Pfizer/BioNTech vaccin ...’onze aangeboren en adaptieve immuunresponse herprogrammeert’...

Nooit ging het in de persconferenties over tips of adviezen over gezonder eten, meer bewegen, of andere manieren waarop we ons eigen immuunsysteem kunnen versterken. Of het uitbreiden van zorgcapaciteit, ho maar. 

Het dieptepunt is nu voorlopig bereikt met een vaccinatiecampagne voor jongeren en kinderen van 12 – 17 jaar. Er wordt schijnbaar geen middel geschuwd om de vaccinaties aan de man/vrouw te brengen.

Recent artikel uit een Belgische krant: ‘DJ’s hebben niet zoveel volk (jongeren) gelokt als we hadden gehoopt…’, …kinderen naar de ‘prikstraat’ om een ‘prikje’ te halen… In een Volkskrant artikel over het informeren van tieners lees ik het volgende: ‘Die informatie (vaccinatie) mag, zo beklemtoont de Gezondheidsraad, absoluut niet sturend zijn, ‘om alle vormen van drang te vermijden’. Vervolgens zegt een hoogleraar risicocommunicatie van het Amsterdamse UMC: ‘En ze willen naar een festival kunnen. Dat kun je benadrukken.’….het walgelijke ’Dansen met Janssen’… ‘gratis drank, of een pizza cadeau bij vaccinatie’…’korting’…’de influencers’….’Postbus 51’…..om over Heineken maar helemaal te zwijgen… En zo kan ik nog een tijdje doorgaan. 

Hugo, waarom geen hippe filmpjes waarin wordt opgeroepen lekker te gaan sporten, gezond te eten of je immuunsysteem te ‘boosten’. Nee, liever een TelSell-spotje, waarin de lijnen worden opengezet om een vaccinatie te bemachtigen. Wees er snel bij, want ‘op=op’. ‘Dansen met Janssen’. Ik kon mijn oren niet geloven toen ik jou dit hoorde uitkramen. Maar ik begrijp inmiddels helemaal waarom je direct na de start van de ‘pandemie’ zei dat vaccineren de enige uitweg is. Jouw marketingcampagne spreekt boekdelen en ook het vaccinatieschema t/m 2023 op de site van de Rijksoverheid. (google ‘vaccinatiebehoefte 2023’, artikel van 28 juni 2021).

Kent u die uitdrukking?...’Vaccineren is het beste wat ons kan overkomen’. Nee, bouwen aan ons eigen immuunsysteem & onze zorgcapaciteit is het beste wat ons kan overkomen. De huidige wereldwijde vaccinatiecampagne tegen corona daarentegen is een van de grootste opgetuigde verdienmodellen van de afgelopen decennia.


Bart van ‘t Hooft
Zieuwent

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna