<p>De marmeren is verwijderd en wordt straks weer teruggeplaats. Foto: Lieva Hillen</p>

De marmeren is verwijderd en wordt straks weer teruggeplaats. Foto: Lieva Hillen

Pastorie Zieuwent opent eind dit jaar de deuren

Verbouwing met oog voor historie én comfort

Door Kyra Broshuis

ZIEUWENT - Uit een stofwolk van gruis, tussen de pakken isolatiemateriaal en met het geluid van timmerlui verrijst langzaam maar zeker Woonzorg Zieuwent. De oude pastorie van het dorp wordt omgetoverd in een comfortabel zorghuis. “We liggen mooi op schema”, vertelt Jeroen Ligtenberg van Buytenhof Planontwikkeling. “Als alles volgens plan verloopt, is half november de oplevering. Daarna moet het huis uiteraard nog ingericht worden maar dan is het grootste werk wel gedaan.” En dat is heel wat. Omdat het een Rijksmonument betreft, is de verbouw aan veel regels gebonden. Alle originele onderdelen zijn stevig verpakt om beschermd te zijn tijdens het werk en de marmeren vloeren zijn verwijderd en worden later teruggeplaatst. 

Keuzes maken
Omdat het gebouw wordt verduurzaamd, is er veel overleg met de Rijksdienst, legt Ligtenberg uit. “Dit pand moet straks wel comfortabel en veilig zijn voor de bewoners. We willen het verduurzamen maar dat kan alleen binnen de grenzen van Monumentenzorg. We moeten dus constant keuzes maken tussen de historische waarde en het comfort voor de toekomstige bewoners. In het hele pand komt een sprinklerinstallatie en er wordt brandwerend glas geplaatst. We krijgen hier te maken met kwetsbare mensen en we gaan voor de allerhoogste vorm van veiligheid. Uiteraard gaan we alles zo goed mogelijk isoleren. Er komt vloerverwarming en speciale lage-temperatuur radiatoren op de eerste verdieping.”

Ziel
Zorgaanbieders kiezen waar mogelijk graag voor een oud en historisch pand, legt zorgondernemer Els Grevers uit. “Een oud pand heeft een ziel.. Dit wordt een prachtige én vertrouwde plek voor mensen uit Zieuwent. We bieden hier straks 24-uurszorg in een kleinschalige omgeving maar wel met alle faciliteiten. Er komen 13 appartementen waarvan er 3 geschikt zijn voor echtparen. Uiteraard gaat het om mensen met een indicatie. Ik ben al bij verschillende geïnteresseerden thuis geweest en de mensen zijn heel blij dat ze straks toch in Zieuwent kunnen blijven wonen. Het idee is dat de mensen hier echt samen gaan leven, het wordt zoveel mogelijk ‘zoals thuis’. De bewoners kunnen hier zoveel mogelijk zichzelf blijven. Met Woonzorg Zieuwent willen we aansluiten op het leven dat ze gewend zijn. Daarom laten we mensen zoveel mogelijk doen wat ze zelf nog kunnen, zodat ze er bij blijven horen..”

Verbinding met Zieuwent
Woonzorg Zieuwent wil bijdragen aan de sociale functie van het dorp. Familie en vrienden van de bewoners en omwonenden zijn welkom om aan te waaien en mee te eten. Daarnaast kunnen ze meedoen met de activiteiten die worden georganiseerd, zoals samen wandelen, koken, tuinieren, spelletjes doen of diverse workshops. Els: “Voor deze extra activiteiten willen we samenwerken met lokale ondernemers en organisaties en gebruik maken van vrijwilligers. Veel inwoners uit de lokale omgeving willen graag als vrijwilliger iets voor Woonzorg Zieuwent betekenen. Deze bereidheid zullen we optimaal benutten.”

Vragen over Woonzorg Zieuwent of geïnteresseerd in een plekje op de wachtlijst? Neem dan contact op via info@woonzorgzieuwent.nl of bel 06 48 41 69 62. 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden