Zoë met 203 rijdt op kop. Foto: Remko Huverman
Zoë met 203 rijdt op kop. Foto: Remko Huverman

Zoë (8) is Nederlands kampioen BMX

Algemeen

‘Ik vind het leuk omdat je kan springen en crossen’

HARREVELD - Toen ze viereneenhalf was zat ze al op de crossfiets. Zoë van Gessel, inmiddels acht jaar, maakte toen als jongste lid van FCCL Lichtenvoorde ook een clinic met Jelle van Gorkum mee en haalde daarmee deze krant. Op zaterdag 3 juli werd ze in Haaksbergen Nederlands kampioen BMX in de categorie van meisjes 8 jaar. Samen met vader Jimmy en broer Tijn (10) deed ze mee aan deze kampioenschappen. Zij ging trots naar huis met een mooi rood-wit-blauw shirt en een grote prijs. Toen ze net over de finish kwam, besefte ze niet dat ze gewonnen had en ging ze chips eten. Eenmaal op het podium was ze blij en straalde ze. Over fietscrossen zegt ze: ”Ik vind het leuk omdat je kan springen en crossen. Vooral wedstrijden vind ik leuk, want dan moet je harder fietsen dan in de trainingen.”

Zoë traint twee keer in de week bij FCC De IJsselcrossers in Doetinchem, maar is ook lid van FCCL Lichtenvoorde. Voor deze wedstrijd moest ze vroeg opstaan en at ze het ontbijt samen met haar broer in de auto toen haar vader hun naar de wedstrijd reed. Er waren in haar leeftijdscategorie zeven deelnemers. “Ik kon veel drukken, grote bochten nemen en makkelijk inhalen,” vertelt Zoë over de wedstrijd. Kevin Elbers, onder andere Europees Kampioen, feliciteerde haar ook met de overwinning. Op de terugweg naar huis trakteerde haar vader haar en Tijn op een ijsje. Ze mocht samen met hen meedoen aan de Wereldkampioenschappen in Papendal, maar die zijn vanwege corona afgelast. “Dat is jammer!” zegt Zoë daarover. Volgend jaar zijn die kampioenschappen in Frankrijk. Jimmy: “Maar daarvoor is het moeilijker om je te kwalificeren. Als gastland, en dat was Nederland dit jaar, mag je namelijk meer deelnemers toelaten.”

Lager startnummer
Vader Jimmy legt uit dat als er niks geks gebeurd Zoë sowieso clubkampioen wordt van Doetinchem en Lichtenvoorde. Ze traint met een groep kinderen ook weleens op andere banen in heel Nederland. Deze worden dan speciaal voor twee uur afgehuurd. Daardoor boekt zij, maar ook de andere crossers, veel vooruitgang. “Omdat ze nu Nederlands Kampioen is, krijgt ze een lager startnummer dan ze had van de Koninklijke Nederlandse WielrenUnie (KNWU). Eerst had ze 203, nu wordt het iets met een 1 erin. Het nummer krijgen we pas na december,” legt Jimmy uit. “Er wordt trouwens met twee nummers gewerkt. Bij de Nationale Fietscrossfederatie heeft ze nummer 1777. Ik fiets altijd mee met de wedstrijden. Als voorbeeld voor mijn kinderen. Ik ben wel niet zo goed als zij zijn, maar zo kan ik laten zien dat meedoen belangrijker is dan winnen. Ik wil dat we als we naar huis rijden in de auto we tegen elkaar kunnen zeggen: ‘We hebben ons best gedaan’ ”

Na de schoolvakantie gaat Zoë naar groep vijf. Naast fietscrossen zit ze ook op paardrijden en tekent, schildert en knutselt ze. Ze is dol op pannenkoeken en poffertjes en haar lievelingskleur is blauw.

Zoë met 203 rijdt op kop. Foto: Remko Huverman
Zoë is trots op haar prijs. Foto: Jimmy van Gesel
Zoë met 203 rijdt op kop. Foto: Remko Huverman
Zoë komt als eerste over de finish. Foto: Remko Huverman
Zoë met 203 crosst voor haar leven. Foto: Remko Huverman

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna