De wadi op De Vossenburcht blijft behouden. In het park komen 18 woningen en 4 tiny houses.
De wadi op De Vossenburcht blijft behouden. In het park komen 18 woningen en 4 tiny houses. Kyra Broshuis

Achttien woningen én tiny houses in Lievelde

Algemeen

LIEVELDE - Het werd in 2013  uitgeroepen tot lelijkste plek van de Achterhoek en de voormalige slachterij van Vion in Lievelde was veel inwoners een doorn in het oog. Op dit moment is het een park en binnenkort verrijzen hier woningen. In de eerste fase gaat het om 18 woningen aan de kant van de Bergstraat én maximaal 4 tiny houses in het park.

Door Kyra Broshuis

Woontrend
Een tiny house (kleine woning) is een opvallende woontrend. Enerzijds ontstaan door de minimalistische levenswijze die erg populair is en anderzijds door het schreeuwend tekort aan betaalbare woningen voor starters. Bewoners van een tiny house willen doorgaans een kleinere ecologische voetafdruk. Door letterlijk een klein huis te bewonen, weinig spullen te bezitten en weinig tot geen fossiele brandstoffen te gebruiken en zelfvoorzienend te zijn. Een tiny house mag in de regel een woonoppervlak hebben van maximaal 50 m2.

Maximaal 50 m2
De tiny housebeweging in Nederland is groeiende en steeds meer gemeenten bieden de mogelijkheid aan. In de gemeente Oost Gelre zijn onder andere in Zieuwent en in Lichtenvoorde plannen voor tiny houses. In Lievelde worden ze nu als eerste echt onderdeel van een nieuw plan: Park Vossenburcht. Deze 4 kleine woningen krijgen dus ook een oppervlakte van maximaal 50 m2. Of het huur, koop of zelfbouw wordt, is nu nog niet bekend. De tiny houses zijn overigens niet per definitie tijdelijk. Wel is het zo dat deze woningen zelfvoorzienend moeten zijn, geen parkeerplaats bij huis hebben en geen erfafscheiding krijgen. Een losstaande buitenberging is niet toegestaan. Mogelijk komt er wel een collectieve berging. Het park is straks de gemeenschappelijke tuin van de tiny houses; privétuinen zijn niet toegestaan. De huizen moeten duurzaam zijn.

Camperplaatsen
Het is de bedoeling om het park straks om te vormen naar een permanent park met ruimte voor sport, spel en ontspanning. De woningen worden in een parkachtige omgeving gebouwd en er worden camperplaatsen aangelegd. “We hebben deze plannen in samenwerking met Lievelds Belang gemaakt en uiteraard besproken met de direct omwonenden. Eind vorig jaar hebben de inwoners van Lievelde het plan kunnen bekijken en we hebben hele positieve reacties ontvangen”, zegt wethouder Marieke Frank. Er komen, naast de 4 tiny houses 18 woningen in het park en het wordt een mix van starterswoningen, seniorenwoningen, twee-onder-een-kap woningen en vrijstaande woningen. Met dit plan hoopt de gemeente ook starters een plek te kunnen bieden in Lievelde. Het nieuwe bestemmingsplan en het bijbehorende beeldkwaliteitsplan liggen vanaf nu 6 weken ter inzage op de website van de gemeente: www.oostgelre.nl/actueel/bekendmakingen.

Na de zomer zal de gemeenteraad zich buigen over het plan. Bij goedkeuring worden direct daarna de kavels uitgegeven. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna