Afbeelding

Grond onder je voeten

Algemeen

Grond onder je voeten

Afgelopen week spoelde bij onze Limburgse landgenoten letterlijk de grond onder hun voeten vandaan. Gelukkig wist onze minister-president met slechts 10 procent van de kennis al voor 100 procent zeker te melden dat deze ramp het gevolg was van de klimaatverandering. Mijn achting voor die man groeit met de week, dat zult u begrijpen.

Tussen 2008 en 2013 stonden er ook veel huizen onder water, toen als gevolg van de kredietcrisis. Waardedalingen van 20 procent of meer waren geen uitzondering. Hoe anders is dat tegenwoordig? De huizenprijzen rijzen de pan uit en onder de twee ton is er eigenlijk niks fatsoenlijks meer te vinden. 

Daarom is de Provincie Gelderland maar eens ‘out of the box’ gaan denken. Er ligt nu een plan om de grond onder de woningen te kopen zodat aankomende huizenbezitters straks hun naam nog meer eer aan doen: Ze bezitten een huis maar pachten de grond. Met het hele project zou, mits de Statenleden met het plan instemmen, zo’n slordige 50 miljoen euro gepaard gaan waarmee dan 1000 huizenkopers geholpen zouden zijn, zo staat in de Gelderlander van 19 juli te lezen. Die huizenkopers moeten dan wel erfpacht betalen én hogere hypotheeklasten want de bank rekent voor erfpacht een opslagfactor. Of die huiseigenaren daar onderaan de streep nu zoveel mee opschieten, dat durf ik niet te zeggen. De Provincie Gelderland wordt er in ieder geval niet slechter van. Met gemeenschapsgeld kunnen ze zo mooi voor vastgoedbaronnetje spelen. 

Nu wil ik geen spelbreker zijn in de feestvreugde maar heeft de geschiedenis ons niet juist geleerd dat ingrijpen van de overheid op de markt zelden het voordeel oplevert voor degene voor wie het bedoeld is? Ik bedoel maar. De startersleningen, premiewoningen en hypotheekrenteaftrek hebben er nou niet bepaald voor gezorgd dat de woningprijzen daalden. 

Hoe kan het nou dat een huis bouwen voor starters ondertussen op een onbereikbare droom begint te lijken? Volgens Jan Fokkema van de belangenvereniging voor projectontwikkelaars komt dat door de hoge grondprijzen, dure bouwmaterialen en het gebruik van energieneutrale installaties. Misschien moet de Provincie Gelderland dan juist wel meer ‘in the box’ denken in plaats van daarbuiten. Is het niet veel praktischer om te kiezen voor tiny houses? Een soort van kekke ‘woondozen’ waarmee in ieder geval snel een flink aantal starters de woningmarkt opgeholpen kan worden. Duurzaam, energieneutraal en flexibel bouwen was nog nooit zo makkelijk want met die 50 miljoen aan belastinggeld kun je zo’n 2000 tiny houses bouwen die je neer kunt zetten waar je maar wilt.

In Oost Gelre wordt er al voorzichtig een begin gemaakt met die tiny houses; Lievelde krijgt de primeur! Hopelijk smaakt dat de gemeente naar meer en zien we ze straks op allerlei plekken verschijnen. Bij (ex-) boeren in de weide of op het erf, in de riante achtertuin van tante Nel of op de plek van een afgebroken school.

In het kader van de klimaatadaptatie is het wellicht handig om die tiny houses alvast rondom uit te rusten met opblaasbare zwembandjes. Want ook voor Limburg geldt, geldt in de toekomst misschien ook wel voor Oost Gelre. Je weet nooit wanneer de grond onder je voeten wegspoelt. Dat kan zelfs Rutte niet voorspellen. 


Kees Kiezel

keeskiezel@outlook.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant