<p>Kantoor van de Woonplaats in Winterswijk. Archieffoto: Bernhard Harfsterkamp</p>

Kantoor van de Woonplaats in Winterswijk. Archieffoto: Bernhard Harfsterkamp

De Woonplaats gaat woningen boven de 752,33 euro ook loten

ACHTERHOEK - De Woonplaats maakt al gebruik van loting bij het toewijzen van sociale huurwoningen. Vanaf 26 juli geldt dit ook voor de vrije sector woningen. Dat zijn de woningen boven de huurtoeslaggrens met een huurprijs boven de € 752,33.

Door de krapte op de woningmarkt is de vraag naar woningen in het hogere segment de afgelopen tijd flink toegenomen. Waar voorheen maar een handjevol kandidaten reageerden, ziet De Woonplaats het aantal belangstellenden steeds meer oplopen. Vroeger gold: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Werd de woning niet verhuurd aan de eerste belangstellende, dan was de eerstvolgende aan de beurt. Soms was het zelfs best lastig om een kandidaat te vinden. Door de crisis op de woningmarkt zien we het aantal kandidaten toenemen. “Dat is ook de reden waarom we hebben besloten om ook in deze categorie te gaan loten. Op die manier maken belangstellenden allemaal evenveel kans.”

Woningzoekenden kunnen, nadat ze zich gratis geregistreerd hebben via de website van De Woonplaats, direct reageren op het woningaanbod. Als de lotingsuitslag bekend is, kan de woningzoekende zelf de uitslag zien in Mijn Woonplaats, het klantportaal van De Woonplaats. Zo is voor iedereen het proces transparant. De loting wordt verricht door een gecertificeerd computersysteem.

Lukt het niet om de vrije sector woning op deze manier te verhuren, dan wordt de woning nog een keer aangeboden op de website via het ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’ principe. De verwachting is echter dat dit in de huidige woningmarkt steeds minder vaak zal voor komen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden