Streep door plannen mestvergister Groenlo

Algemeen

Streep door plannen mestvergister Groenlo

GROENLO - De veelbesproken megamestvergister op industrieterrein Laarberg in Groenlo komt er voorlopig niet. De Omgevingsdienst Regio Arnhem geeft geen vergunning af voor de bouw. De stikstofcrisis doet de initiatiefnemer van de mestvergister de das om. De regels zijn aangescherpt en het is niet mogelijk om stikstofrechten van andere bedrijven te kopen. Al sinds 2012 zijn er plannen voor een grote mestvergister. In eerste instantie zou het Duitse bedrijf RMS de realisatie op zich nemen, later werd dat Windvision. Dat bedrijf wilde onder de naam WSB Energy de mestvergister in Groenlo van de grond krijgen. 

Door Kyra Broshuis

Milieu
In 2017 vraagt RMS Groenlo BV een omgevingsvergunning aan die vervolgens in 2018 wordt vastgesteld. Tegen die ontwerpvergunning zijn 14 zienswijzen ingediend en de vergunning wordt uiteindelijk verleend op 1 november 2018. Tijdens een informatiebijeenkomst in 2018 uiten de Grollenaren hun zorgen. De bezwaren richten zich vooral op de grootschaligheid van het project, de locatie, de te verwachten stankoverlast en de extra transportbewegingen. RMS zwijgt die avond in alle talen. De ruim 400 belangstellenden gaan dan ook zonder veel nieuwe informatie naar huis. De Stichting Megamestvergister Groenlo NEE spant een rechtszaak aan en in juni 2019 vernietigt de rechtbank de omgevingsvergunning. Volgens de rechtbank is in de vergunningen onvoldoende duidelijk gemaakt waarom er geen milieueffectrapport is gemaakt. Zo’n rapport maakt milieugevolgen inzichtelijk. Vooral de milieugevolgen over de energie-efficiëntie van de installatie, over de potentieel in het afvalwater voorkomende schadelijke stoffen en over de uitstoot van stikstof zijn volgens de rechtbank onvoldoende gemotiveerd.

Nieuwe aanvraag
In augustus 2020 wordt RMS overgenomen door Windvision. Het bedrijf vraagt opnieuw een omgevingsvergunning aan. De stikstofvergunning wordt niet verleend waardoor Windvision/WSB Energy niet kan bouwen op de Laarberg. Het bedrijf is hierover door de Omgevingsdienst in kennis gesteld. Wethouder Bart Porskamp zegt dat hij het bericht wel aan had zien komen. “Het gaat hier om provinciaal beleid. We hopen dat we op korte termijn duidelijkheid krijgen over een mogelijke voortgang. We zijn afhankelijk van wat de provincie doet het met het stikstofbeleid.”

Alert
De Stichting Megamestvergister Groenlo NEE is uiteraard verheugd over het nieuws maar laat weten er bovenop te blijven zitten. “Natuurlijk blijven wij alert de ontwikkelingen volgen, zeker ook de ontwikkelingen in het WSB/RMS Venlo dossier. De ontwikkelingen aldaar zullen voor een belangrijk deel bepalend zijn voor de toekomst van het plan in Groenlo. We zijn erg benieuwd of WSB Energy in staat zal zijn echt iets van de grond te krijgen, tot nu toe komt men niet veel verder dan het bouwen van mooie verbale luchtkastelen. We hebben opnieuw een slag gewonnen maar zolang het plan voor een megamestvergister fabriek op de Laarberg niet helemaal van tafel is, zullen wij alert blijven en alle ontwikkelingen rondom WSB/RMS op de voet blijven volgen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant