<p>Els Rendering heeft 42 jaar met passie voor Centrum in Beweging gewerkt. Foto: Remco Veldhuis</p>

Els Rendering heeft 42 jaar met passie voor Centrum in Beweging gewerkt. Foto: Remco Veldhuis

Els Rendering met pensioen na 42 jaar (kinder)fysiotherapie

‘We doen binnen ons team allemaal dat waar we goed in zijn en waar we in uitblinken’

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE – Na 42 trouwe jaren bij Centrum in Beweging is het tijd geworden voor een welverdiend pensioen. Els Rendering is een gedreven fysiotherapeut en hoort bij de eerste lichting kinderfysiotherapeuten van Nederland. Ze herinnert zich een bijzonder moment in haar loopbaan: ”Op een dag keek ik in mijn agenda en zag dat ik een baby van drie maanden en een vrouw van 102 jaar in behandeling had. Ik besefte hoe bijzonder en divers mijn beroep is.”

“Ik ben opgeleid als allround fysiotherapeut in 1979 en rondde in 1987 de specialisatie kinderfysiotherapie af. Nu had ik de specifieke kennis om kinderen zo optimaal mogelijk te kunnen begeleiden. Kinderfysiotherapie kwam als vanzelf op mijn pad. Ik behandelde destijds al kinderen op de Hamalandschool en Ludgerusschool en las in een vakblad over deze nieuwe specialisatie. Daar was ik wel nieuwsgierig naar. In eerste instantie werd ik afgewezen, omdat deze opleiding bedoeld was voor fysiotherapeuten werkzaam bij medische kinderdagverblijven en in de kinderrevalidatie. Toen ik ze vertelde dat ik al veel werkte met kinderen op scholen, werd ik toch toegelaten,” vertelt een bevlogen Els.

Alsof ik niet was weggeweest
“De digitalisering van de patiëntendossiers in 2010 was voor mij de lastigste periode en heeft mij veel energie gekost”, vertelt Els. “Tot op de dag van vandaag kost het mij veel moeite om de verslaglegging up-to-date te houden. Laten we het er op houden dat het nooit mijn hobby is geworden.”

Ze vertelt over een moeilijke fase in haar leven: ”Ik ben een periode erg ziek geweest en toen stonden al mijn collega’s voor mij klaar. Zij namen al mijn taken over, hebben overal netjes voor gezorgd. Ik had nergens omkijken naar en maakte mij over niets zorgen. Na een half jaar kwam ik terug op de werkvloer en kon ik mijn vertrouwde werk meteen weer oppakken. Alsof ik niet was weggeweest. Dit raakt mij nog steeds. Dat ik in zo’n geweldig team mocht werken.”

Alles voor de patiënten 
“Ik was ook 32 jaar lid van de maatschap. Mijn ambitie heeft altijd gelegen bij de behandeling van mijn patiënten. Ondernemerschap was en is niet mijn ding. De laatste maatschapsvergadering waarbij ik aanwezig hoorde te zijn, heb ik door een misverstand gemist. Dat geeft eigenlijk heel goed aan waar mijn kwaliteiten en prioriteiten lagen: bij de mensen die ik hielp. Het mooie is dat mijn collega’s dit helemaal niet erg vonden. We doen binnen ons team allemaal dat waar we goed in zijn en waarin we uitblinken. Vergaderen is geen passie van mij.”

Nieuwe mensen en dingen
Els kijkt vooruit naar haar pensioen: “Ik ga de patiënten en collega’s missen. Ook ga ik het zorgen missen, maar dit vul ik op met aandacht voor de mensen die dicht om mij heen staan. Mijn familie en vrienden. Ik ga met mijn man reizen naar Oost-Europa. Dat deden we al, maar nu krijgen we daar nog meer tijd voor. Ontzettende mooie en verrassende reizen. Denk daarbij aan Armenië, Georgië en Albanië. Deze landen fascineren mij enorm, het oude Europa. Het lijkt of de tijd daar heeft stil gestaan. Daarnaast heb ik voldoende andere hobby’s. We hebben een prachtig plekje buitenaf en ik kan mij uren in onze tuin vermaken. Genoeg te doen. En als ik even herinneringen wil ophalen, kan ik altijd bij mijn “oude” collega’s een kop koffie meedrinken in de pauzes.”

Stuur een berichtje 
Los van de corona-maatregelen ziet Els af van een receptie of een andersoortig afscheidsfeest. Wie haar toch even een berichtje per e-mail wil sturen kan dat het beste doen via info@centruminbeweging.nl. Liever een briefje of een kaartje? Dan kunt u die sturen naar Els Rendering, Patronaatsstraat 10, 7131 CG Lichtenvoorde. 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden