<p>Vlnr: Renske Faber, Winifred van Soest, Anton Storteler, Henri Krabbenborg (Moaneschien), Eva te Poele, Willy Spekschoor en Bart Porskamp. Foto: Annek&eacute;e Cuppers</p>

Vlnr: Renske Faber, Winifred van Soest, Anton Storteler, Henri Krabbenborg (Moaneschien), Eva te Poele, Willy Spekschoor en Bart Porskamp. Foto: Annekée Cuppers

Zieuwents Belang neemt groenonderhoud Gedenkpark over van gemeente

ZIEUWENT - Al langer leefde bij Zieuwents Belang de wens zelf de regie over het groenonderhoud van het tegenover de kerk gelegen Gedenkpark in handen te krijgen. Met het ondertekenen door wethouder Bart Porskamp namens de gemeente Oost Gelre en Zieuwents Belang-voorzitter Renske Faber van de gebruikersovereenkomst werd dit woensdag 28 juli formeel geregeld. 

Door Annekée Cuppers

Eigenlijk gebeurde het in de praktijk al langer. De vrijwilligersgroep die iedere vrijdagochtend het kerkhof, de pastoorstuin en het groen rondom het kerkplein onderhoudt, nam regelmatig ook al het groen in het Gedenkpark mee. Naast een nuttige zeker ook gezellige aangelegenheid, zo vinden de vrijwilligers. “We beginnen eerst op het kerkhof en daarna is het tijd voor koffie. Vervolgens is de pastoorstuin aan de beurt en zo werken we verder. Nu verandert er eigenlijk niet zoveel voor ons omdat we uit onszelf het Gedenkpark altijd al meenamen in de onderhoudsronde. In Zieuwent houden we ervan dat de boel er glad bij ligt en je merkt toch wel dat als je het een week overslaat, het al snel wat minder netjes oogt.”

Per 28 juli is dus formeel geregeld dat Zieuwents Belang verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van de in het oog springende plek in het centrum van Zieuwent, dit met uitzondering van de vijver en de hoge bomen. Renske vertelt: “De vijver beschikt over een kleibodem, dat behoeft specialistisch onderhoud en de bomen zijn te hoog om op een veilige manier door onze vrijwilligers bij te kunnen houden maar het overige groen komt dus voor rekening van Zieuwents Belang. Het was al langer de wens van Zieuwents Belang om het beheer en onderhoud van deze plek in eigen hand te krijgen. Zo heb je toch meer controle op wat er mee gebeurt en hoe het erbij ligt. De gemeente blijft overigens wel gewoon eigenaar van het park en de muziekkoepel. Die markante koepel, een rijksmonument, is ook meegenomen in de gebruikersovereenkomst maar zal eerst nog een grondige renovatie ondergaan.” 

Eva te Poele, als regisseur kleine kernen betrokken bij de totstandkoming van de gebruikersovereenkomst, vertelt: “Deze vorm van burgerparticipatie is nieuw voor de gemeente. Het heeft dan ook wel even wat tijd gekost om uit te zoeken hoe een en ander er in de praktijk uit ging zien en wat er allemaal bij kwam kijken maar Oost Gelre is erg blij met deze overeenkomst. Samen een plek onderhouden die van belang is voor de gemeenschap vergroot de betrokkenheid van de inwoners en de onderlinge saamhorigheid, dat zien wij als gemeente natuurlijk graag.”

Zieuwents Belang ontvangt voor het groenonderhoud een vergoeding waarmee zij hun kosten kunnen dekken voor het aanschaffen van materialen, machineonderhoud en het jaarlijkse etentje en andere attenties voor de vrijwilligers.

Is er in uw buurt ook een plek die mogelijk in aanmerking komt voor onderhoud in eigen beheer? Voor kleine snippertjes gemeentegroen is het niet mogelijk een overeenkomst te sluiten met de gemeente maar voor plekken van enige omvang kunt u dit altijd aankaarten bij de gemeente.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden