<p>Frank en Nori Krabbenborg. Foto: Mark Ebbers</p>

Frank en Nori Krabbenborg. Foto: Mark Ebbers

Van Harreveld naar Harreveld

Uitgestelde BCKH motortoerrit gaat door

Door Mark Ebbers

HARREVELD - De editie van 2019 was een wat minder succesvolle qua deelnemersveld en de editie van 2020 verviel vanwege corona. Des te meer reden om met de editie van 2021 te gaan knallen. Want dit jaar gaat de motortoerrit van BCKH wel door, weliswaar wat later dan de bedoeling was, maar wat de organisatie betreft wordt er zondag 29 augustus eindelijk weer getoerd.

De organisatie van de tocht van dit jaar is een familiegebeuren: vader en dochter Frank (56) en Nori (24) Krabbenborg uit Harreveld zijn er samen met Ewald Baks (57) uit Mariënvelde, zwager van Frank en oom van Nori, al weken mee bezig en willen de komende weken de punten op de i zetten.
De uiteindelijke route zal zo’n 170 kilometer lang zijn en zal dit jaar richting Harderwijk gaan. Frank: “Ga uit van een gemiddelde snelheid van zo’n 55 kilometer per uur, dus de meeste deelnemers zullen er ruim 3 uur over doen. Het wordt geen afgezette route, de motorrijders nemen gewoon deel aan het verkeer.”

BCKH
De BCKH en daarmee de motortoertocht ontstonden in de tweede helft van de jaren 80. De kiem werd gelegd door een aantal Harreveldse motorenthousiastelingen die elkaar regelmatig tegenkwamen in het toenmalige café Long John in het dorp. BCKH staat voor Brommerclub Kapstok Harreveld. Een intrigerende naam. Frank, enigszins geheimzinnig: “Kapstok is een verwijzing naar die kroeg, daar laat ik het nu maar bij.” En brommerclub? “Brommers mogen meedoen, maar in de praktijk werd het een motorclub.”
BCKH is geen officiële vereniging met een bestuur en leden, maar een losvast en wisselend gezelschap van Harreveldse motorliefhebbers. De enige vaste activiteit van de club is de jaarlijkse motortoerrit, normaal gesproken op de eerste zondag na de TT in Assen. En hoewel Harreveld-georiënteerd - het dorp is altijd de start- en finishplaats - kan iedereen meedoen. Nori: “A’j een motor hebt, bu’j welkom.” En een motorrijbewijs, dat spreekt voor zich.
Net als de club is ook de motorrit informeel, vult Frank aan. “Er is geen wedstrijdelement en onderweg is er een lunch bij een restaurant. De tocht maakt ook geen deel uit van een officiële wedstrijdkalender.” Het is vooral een gemoedelijk gebeuren, valt zijn dochter hem bij: “We beginnen ’s morgens in Harreveld met een kop koffie of thee.”

Iedereen
kan meedoen.
Nori
Krabbenborg:
‘A’j een motor
hebt, bu’j
welkom’


De rit
Dat het vooral een toerrit is en geen wedstrijd, blijkt ook uit het parcours, dat vooral afwisselend is. “Veel kronkelwegen,” vertelt Frank, “maar ook wel stukken om af en toe eens lekker door te trekken.” Nori reageert: “Maar het is geen raceroute.” Ook het inschrijfgeld is met 5 euro gemoedelijk te noemen, de koffie of thee en een consumptie na terugkomst zijn daar ook nog eens bij inbegrepen; de maaltijd onderweg is wel voor eigen rekening, net als het niet verplichte maar wel aanbevolen naborrelen in Harreveld die zondagmiddag.
De startlocatie op 29 augustus is café De Boer in Harreveld, de motorrijders kunnen alleen of in groepjes vertrekken tussen 9.30 en 10.30 uur. Aanmelden met een mail naar motor@harreveld.nl is gewenst, maar niet verplicht, het kan ook ter plekke die zondagmorgen. Navigatieapparatuur wordt wel aanbevolen, de route komt binnenkort beschikbaar als gpx-bestand, onder meer voor de gps-systemen van Garmin. “Deelnemers zonder navigatie kunnen wel meedoen”, stelt Nori gerust. “Dan kunnen ze aansluiten bij anderen met navigatie, dat gebeurt wel vaker.”
De definitieve route komt beschikbaar nadat de organisatoren het parcours een paar dagen van tevoren nog eens hebben gereden, om eventueel wat laatste aanpassingen door te voeren. Zodat wat hen betreft niets meer een geslaagde BCKH motortoerrit in de weg hoeft te staan. En ze tijdens de naborrel op die laatste zondag van augustus de boel met een gerust hart kunnen overdragen aan de – ter plekke aan te wijzen - organisatoren van de editie van 2022.


facebook.com/BCKHHarreveld

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden