De silo van OOCON die onderdeel uit gaat maken van de Achterhoekse Silo Art Tour. Foto: PR

De silo van OOCON die onderdeel uit gaat maken van de Achterhoekse Silo Art Tour. Foto: PR

Silo Art Tour Achterhoek stoomt door naar Lochem

Algemeen

LOCHEM – Na oplevering van het eerste kunstwerk in 2020, volgen nieuwe locaties van de Silo Art Tour in een razend tempo. Diverse (agrarische) objecten in het Achterhoekse landschap die doorgaans als ‘lelijk’ worden beschouwd, worden getransformeerd tot ware kunstwerken. Bijzondere verhalen en locaties komen tot leven door de inzet van diverse street art kunstenaars. Zo is ‘Zenk One’ onlangs gestart met het beschilderen van twee 40 meter hoge silo’s van Sibelco in Winterswijk en staat ‘TelmoMiel’ in Lochem in de startblokken voor het realiseren van een indrukwekkende muurschildering op de in het oog springende silo van OOCON aan de Goorseweg. De organisatie verwacht dit jaar in maar liefst zes van de tien Achterhoekse gemeenten, kunstwerken op te leveren. Door het onderling verbinden van de kunstwerken creëert de organisatie een inspirerende route met een boodschap. 

Geïnitieerd door Suzanne Ruesink en Stichting Pak An en begeleid door Achterhoek Toerisme en Cultuur Oost, is het Australische concept Silo Art Trail naar de Achterhoek gehaald. Het eerste kunstwerk van de Silo Art Tour staat inmiddels op boerderij ’t Westendorp in Aalten en komt uit de vingers van de Achterhoekse street-art kunstenares Rosalie de Graaf (RoosArt Paintings). Op de negen meter hoge graansilo’s staan vier generaties Achterhoekers voor de mentaliteit van deze streek: plezier, doorzettingsvermogen, wilskracht, naoberschap en ondernemersdrang.


Rosalie de Graaf van RoosArt bij de silo’s van de familie Ruesink. Foto: Frank Vinkenvleugel 

Stilleven in de steengroeve

De imposante steengroeve in Winterswijk en de veertig meter hoge silo’s van het bedrijf Sibelco, vormen het decor voor het tweede kunstwerk Dit unieke stukje natuur dankt zijn ontstaan aan tientallen jaren van industriële kalkwinning. De Bredase kunstenaar Robin Nas (Zenk One) legt uit hoe hij te werk gaat: “Met behulp van een raster maak ik een schets van strakke lijnen. Ik werk met rollers en speciale mineraalverf, die ervoor zorgt dat de silo’s kunnen blijven ademen. Niet met spuitbussen dus’’. Vloeiende en ‘realistische’ lijntekeningen met een grafisch tintje zijn kenmerkend voor zijn ontwerpen. ”Er is zoveel over deze plek te vertellen. Ik breng het samen in een modern stilleven. Het kunstwerk nodigt uit om te blijven kijken en steeds iets nieuws te ontdekken.”


Werkzaamheden aan de silo’s in de Winterswijkse steengroeve. Foto: Ellen Hut, De Filmhut

Kunst op hoogte

In de gemeente Lochem wordt ook deze maand gestart met de realisatie van een volgend kunstwerk: een muurschildering op een gebouw van het bedrijf OOCON doet dienst voor de opslag van graan. Het duo TelmoMiel, dat bekend staat om indrukwekkende schilderijen met zowel hyperrealistische als abstracte elementen, gaat op deze plek aan de slag. “Wat het precies zal zijn blijft nog even geheim maar zal sowieso een verbeelding zijn van de relatie tussen mens en de natuur”, stelt Miel Krutzmann (van TelmoMiel).

Definitieve oplevering

De komende tijd werkt de organisatie hard aan het uitrollen van nieuwe locaties. Wat de locaties zijn en om welke kunstenaars het gaat, wordt vlak voor de start van het kunstwerk bekend gemaakt. Naar verwachting kan er in het voorjaar van 2022 een tour worden gemaakt door de tien Achterhoekse gemeenten. Tot die tijd is het proces te volgen via de social media-kanalen Facebook en Instagram en via de website.

Samenwerken op z’n Achterhoeks

Silo Art Tour Achterhoek is een project van het Cultuur en Erfgoedpact en de Vrijetijdsagenda Achterhoek en daarnaast onderdeel van de nationale campagne “Ode Aan het Landschap” van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC). Zonder hulp van externe partijen was de Silo Art Tour niet mogelijk geweest. Zo stelt Pfeifer Rentals hoogwerkers ter beschikking, helpt WAM & van Duren met de voorbereidingen van de locatie en is er intensief contact met locatie-eigenaren, de betreffende gemeente en een klankbordgroep. s!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant