<p>Ronald Wopereis met een visual van de plannen voor het monumentale GOLS-station. Foto: eigen foto</p>

Ronald Wopereis met een visual van de plannen voor het monumentale GOLS-station. Foto: eigen foto

Open Monumentendag bij het station in Groenlo

GROENLO – Waar het aantal bielzen en de meters rail in Groenlo momenteel nog beperkt is, was dat in het verleden wel anders. Toen was het vestingstadje voor het vervoer van kolen, hout en bier grotendeels afhankelijk van het spoor. Maar in de nabije toekomst wordt het mogelijk om toch weer een glimp van die rijke spoorhistorie op te vangen. Op zaterdag 11 september neemt  het GOLS-station in Groenlo deel aan de Open Monumentendag. 

Tussen 13.00 en 16.30 uur zijn alle belangstellenden welkom bij het fraai gerestaureerde stationsgebouw aan de Stationslaan in Groenlo, om meer over de plaatselijke spoorhistorie en de toekomstplannen van de stichting GOLS-station Groenlo te weten te komen. Uit Hengelo komt een spoorfiets, waarmee men zich over het spoor heen en weer kan bewegen. Er is een foto-expositie en een maquette, en men kan filmpjes bekijken over het plaatsen van de belangrijkste aanwinsten van de stichting: De donderbus en de locomotief. Arjan Ligtenbarg, deskundige op het gebied van het spoor in de Achterhoek en schrijver van meerdere boeken over het spoor, zal ook aanwezig zijn. Voor kinderen zijn er activiteiten waaronder een locomotief-springkussen.

Plannen voor de toekomst
GOLS staat voor Geldersch-Overijsselsche Lokaal spoorweg Maatschappij en deze werd opgericht in 1881. Eigenaren Ronald Wopereis en Angela Roerdink zijn al jarenlang samen met een groep vrijwilligers bezig het station te restaureren. De nieuwste plannen zijn het stukje spoor voor het voormalige station Groenlo een eindje door te trekken. Dat kan in elk geval tot aan het Laantje van Lasonder. Er is zelfs sprake van dubbel spoor, want halverwege wordt dan een wissel geplaatst. Doel daarvan is dat de locomotief van wagon kan wisselen. Behalve een rongenwagen, waarmee in het verleden boomstammen naar de stoomhoutzagerij werden vervoerd, beschikt de stichting Gols-station Groenlo sinds enkele maanden over een Donderbus-wagon voor personenvervoer. En dat schept mogelijkheden voor de toekomst.

“Het idee is dat in de toekomst toeristen vanuit de Donderbus met een virtual reality-bril op als het ware terugreizen in de tijd”, vertelt Ronald Wopereis. “Zodat ze kunnen zien hoe de omgeving van het spoor er rond 1920 uitzag en welke activiteiten er zoal ontplooid werden.” Om de plannen te kunnen realiseren moeten nog wel fondsen geworven worden, maar aan de plannen wordt hard gewerkt.

Net als aan het plan om een G-10 wagon te bemachtigen. Dit type wagon werd door brouwerij De Klok gebruikt. Het zal de herinnering aan de rijke bierhistorie van het vestingstadje levend houden. In de verdere toekomst wordt gedacht aan een verbinding met het andere industrieel monument: de stoomhoutzagerij, uniek voor Nederland.

Wie over die toekomstplannen meer wil weten, is op zaterdag 11 september van harte welkom op de Open Monumentendag. In de ochtend is er een besloten bijeenkomst voor donateurs, zij ontvangen een messing bielsplaatje met hun naam erop, dat op een van de bielzen van de spoorbaan geschroefd gaat worden. In de middag tussen 13.00 en 16.30 uur is het monument aan de Stationslaan 11 in Groenlo voor alle overige belangstellenden geopend. 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden