<p>Lynn Karsijns en Ton Mengerink vertellen over de bibliotheek</p><p><br></p>

Lynn Karsijns en Ton Mengerink vertellen over de bibliotheek


(Martin Ordelmans)

Bibliotheek Lichtenvoorde opent op informatieve en humoristische wijze

‘De bibliotheek is een laagdrempelige plek’

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE – Het is een informatieve ochtend vol humor en met een prachtige plechtigheid. De nieuwe bibliotheek van Lichtenvoorde wordt op donderdag 9 september voor twintig genodigden officieel geopend door directeur Ton Mengerink, wethouder Jos Hoenderboom en wethouder Marieke Frank. Zij onthullen een mooie en grote zwart-witfoto van burgemeester Annette Bronsvoort met het eerste boek dat ze van haar zakgeld kocht: ‘Het Achterhuis’ van Anne Frank. Deze foto is de eerste van de reeks ‘De …. Leest’ die in de ramen van de bibliotheek komt te hangen.

Publiekstrekker
De onthulling gebeurt na verschillende interessante interviews door Frans Miggelbrink en Willem te Molder met grappige verhalen en spitsvondige opmerkingen van dit illustere duo tussendoor. Zij voelen manager Lynn Karsijns, Mengerink, Hoenderboom en Frank duchtig aan de tand over onder andere de functie van de bibliotheek voor henzelf, maar ook wat ze voor de maatschappij of, specifieker, voor Lichtenvoorde betekent. Zo komt het publiek te weten dat de oude bieb gewoon ‘op’ was en dat er vanaf 2016 contact met de gemeente was voor de bouw van een nieuw pand. De bibliotheek, Theo Gerretsen vanuit VOG Beheer en de gemeente zagen toen een geweldige kans die verwerkt werd in het programma Geef Lichtenvoorde Kleur. Herstructurering van het kernwinkelgebied lag al zo’n acht jaar stil na oplevering van de eerste twee fasen van de Nieuwmarkt. De gemeente wilde op de plaats van de oude bibliotheek aan de Nieuwmarkt graag een activiteitenplein en parkeerplaatsen en zocht voor het centrum een publiekstrekker, vertelt Frank. Zo ontstond het idee om op De Leest een nieuwe bibliotheek te bouwen. Mengerink: ”Het was een groot kostenplaatje, maar dankzij steun van de gemeente en een mooie spaarpot konden we dit realiseren. Uiteindelijk zal de bibliotheek haar geld terugverdienen aan de maatschappij, want als meer mensen kunnen lezen, verdwijnt het negatieve effect van laaggeletterdheid. Daar is onderzoek naar gedaan.” Hoenderboom: ”In onze maatschappij is er een steeds grotere groep die niet mee kan komen met lezen of die zijn weg niet kan vinden in de digitale wereld. De bibliotheek is een laagdrempelige plek. Je kan er zo naar binnen lopen en geholpen worden. We zijn blij dat Lichtenvoorde zo’n mooie bibliotheek heeft.”

Ontmoetingsplek
Een bibliotheek is meer dan een plek waar je boeken kan lenen. Dat krijgen de gasten ook te horen en zien tijdens een carrousel waarin ze zeven informatiepunten die verspreid door het gebouw staan in kleine groepjes bezoeken. Het gaat hier om: Informatiepunt Digitale Overheid, BIEBlab, Digitheek, Klik en Tik, Touchtable, het magazijn en het Taalhuis. De bezoekers luisteren nieuwsgierig naar alle verhalen en zijn verrast door de verscheidenheid. Ook stellen geïnteresseerd vragen en gaan ze het gesprek aan met de vertellers. Zo leren zij dat bij de bieb mensen terecht kunnen die moeite hebben met lezen of schrijven of die vragen hebben over computervaardigheden. Ook zien zij dat kinderen er op een speelse manier technische vaardigheden leren, zoals het programmeren van robots. En dit is nog maar een tipje van de sluier van het diverse aanbod. Verder is het een ontmoetingsplek en helpt het in de bestrijding tegen eenzaamheid. Karsijns: “Bezoekers kunnen aan de leestafel een kopje koffie drinken en met elkaar in gesprek gaan om het laatste nieuws te bespreken. Of gezellig even op de bank zitten om te chillen of studeren. Daarnaast worden er ook lezingen en andere evenementen georganiseerd.”

Afscheid
Na een bezoek aan de informatiepunten is het tijd voor een versnapering en een drankje. Bij het afscheid krijgt iedereen nadat hij of zij een kreet over de bibliotheek op een bord heeft geschreven een linnen tas met gadgets mee.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden