Ilja Scholten ‘alternatieve’ Koningin vogelschieten
Ilja Scholten ‘alternatieve’ Koningin vogelschieten (Eigen foto)

Ilja Scholten ‘alternatieve’ Koningin vogelschieten

‘Het is uit de gein ontstaan’

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - Het is gezellig op het ‘schuttersfeest’. Zitten dames als op een gemiddelde Achterhoekse verjaardag bij elkaar omdat de mannen inmiddels al hun vaste stellingen in hebben genomen rondom enkele kratten bier, vermaken kinderen zich met de bal en het pluimvee in de kippenren en handtamme jachthond Gregory. De opmaat naar de Lichtenvoordse kermis 2021 voor een van de vele vriendengroepen die ieder jaar weer uitzien naar hét weekend van het jaar in Lichtenvoorde. Anders dan gebruikelijk vanwege de omstandigheden, maar niet minder gezellig. Alles onder het mom ‘ie mot d’r zelf moar wat van maken.’

Veilige manier
Etienne Heutinck mag zich sinds 2020 ‘kolde kante’ van het Lichtenvoordse Koningshuis noemen. Echtgenote Wendy Heutinck werd tot een ieders verrassing Koningin. “Afgelopen jaar ging het vogelschieten niet door vanwege corona, lag de kermis op zijn gat, wilden we toch iets doen. Toen kwam Egbert Roerink op het idee om met elkaar als vrienden en buurt te gaan vogelschieten. Hebben we een officiële vogelschietstellage gehuurd en zijn we zaterdags gaan schieten, op een verantwoorde en veilige manier, met begeleiding, in de buitenlucht. Komt mijn vrouw, die later aansloot, schiet ze twee keer, en bam, doar ha’j um liggen. Was mijn vrouw Koningin. Los van het schieten nog was het een fantastische dag. Besloten we het dit jaar weer te doen, want we zitten in een deels vergelijkbare situatie als afgelopen jaar. We hebben er een fantastische locatie voor en het is vandaag wederom ‘alderbastend gezellig.’ En als je hier Koning(in) wordt, krijg je een trofee, heb je eeuwige roem. Wat wo’j nog meer? Het is uit de gein ontstaan.”

Reveilleblazers
Het is voor aanvang al zeker dat Wendy een opvolgster krijgt. “Ze zit thuis in quarantaine, vanwege een besmetting op haar werk,” vertelt de ‘Prins-gemaal’. “Ze zit letterlijk in een ivoren toren thuis, als een ware Koningin. Ze heeft middels een video het vogelschieten wel geopend. Ze is vanmorgen al wel verrast. Om half acht kwamen de reveilleblazers de Koningin wakker blazen, een fantastisch initiatief. De honneurs worden vandaag waargenomen door onze zoon Cas, die het openingsschot mocht doen. We gaan ervan uit dat de trofee dit jaar weer naar ons gaat. We hebben al ruimte gemaakt naast de tv waar ie kan staan.” Hier kan een plant of anderszins geplaatst worden want het is wederom een van de aanwezige dames die de vogel doet buigen en naar beneden buitelen. Het is Ilja Scholten die niet zoals Egbert Roerink in het luchtledige schiet maar de vogel nog voor het invallen van de duisternis doet capituleren. Hier ziet het dan om 17.00 uur nog niet naar uit, als de vogel nog geen krimp geeft na vele tientallen schoten. Alsof er met gekookte doperwten geschoten wordt in plaats van kogeltjes. “Dat kon nog wal eens duuster wèhn veurdat hee d’r af is,” lacht Etienne. “Wi-j zeet wal. Vorig jaar duurde het vijf en een half uur. Mijn vrouw kan helemaal niet schieten, moar kik ze ne kere met ‘t verkeerde oge, en raak.” De mannen doen deze dag meer denken aan de hoofdrolspelers van ‘Daar komen de schutters’ dan ware scherpschutters. Aan hen te voorkomen dat de dames een hattrick behalen in 2022.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden