<p>Corsogroep Hooiland. Foto: Din&egrave;s Quist</p>

Corsogroep Hooiland. Foto: Dinès Quist

Corsogroep Hooiland bouwt al 40 jaar

LICHTENVOORDE - Afgelopen weekend toonde corsogroep Hooiland voor de veertigste keer haar corsocreatie. Het liefst hadden ze een uitbundige jubileumwagen willen bouwen waarmee ze door de straten van Lichtenvoorde konden trekken. Dat zat er dit jaar helaas nog niet in, maar met onverminderd enthousiasme hebben ze hun creatie ‘Ravage’ gemaakt die te zien was aan de Koemstraat.

Door Dinès Quist

Met trots kijken de oprichters van corsogroep Hooiland, Bennie Wopereis en Ton Goldsmid, naar de enorme neushoornkoppen die boven de steigers uittorenen in de hal aan de Lievelderweg. Zelf staan de mannen van het eerste uur niet meer op de steigers, zij hebben lang geleden het stokje over gedragen aan de ‘jeugd’. “In 2001 ben ik gestopt als voorzitter van de corsogroep,” vertelt Bennie. “Inmiddels is er veel veranderd. De groep heeft een positieve ontwikkeling doorgemaakt. Zij kennen de kunst om jeugd aan te trekken, wat heel belangrijk is voor het voortbestaan van de corsoclub. Maar de gezelligheid en gemoedelijkheid hangt hier nog in de lucht zoals veertig jaar geleden.”

Corsovirus besmette Hooiland
Corsogroep Hooiland heeft zijn naam te danken aan de gelijknamige wijk. Als pril voorzitter van de wijkvereniging, bedacht Bennie om een corsogroep te beginnen. Hij belde wijkgenoot Ton Goldsmid en opperde zijn wilde idee, dat aan de andere kant van de lijn enthousiast ontvangen werd. Zo werd corsogroep Hooiland geboren. Zij trokken Gerard Stapelbroek aan als ervaringsdeskundige en Guido Nijman als ontwerper. De eerste dahlia-les kregen zij van Joop Kruip. Met een kleine 15 man bouwden zij hun allereerste ‘Hooi-wagen’ en vulden daarmee de stoet van 27 corsowagens aan. Hoewel zij met de Hooi-wagen in het jaar 1982 de laatste plaats behaalden, had het corsovirus zich verspreid over het Hooiland en werd de club elk jaar groter.

Wagen in de mottenballen
Vijf keer heeft het Hooiland de eerste prijs in de wacht weten te slepen. Toch kende de club ook moeilijke momenten. Het staat Bennie nog helder voor de geest. “In 1989 hebben we niet mee gereden,” vertelt hij. “Er was een algeheel dahlia-tekort. Om de wagens te kunnen beplakken zouden de kinderwagens hun dahlia’s in moeten leveren. Dat betekenden dat de kinderwagens dat jaar niet mee konden rijden. Toen hebben wij besloten om onze dahlia’s af te staan opdat alle kinderwagens mee konden doen. Hoewel het besluit goed voelde, was het tevens het moeilijkste besluit dat we hebben moeten nemen. Ik kan er nog emotioneel van worden.” Ton vult aan, “Al het werk dat we verzet hebben was voor niks geweest en onze wagen kon in de mottenballen, maar het besluit hebben we unaniem genomen met de hele Hooilandclub en dat is tekenend waar wij voor staan. In dat weekend kampte 6 Kamp met een mensentekort, dus zijn we met onze club hen gaan helpen. Niet zonder resultaat, want zij/wij zijn toen eerste geworden.”

Lasmarathons en hardcore
Inmiddels is de corsogroep uitgegroeid tot een professionele club corsobouwers waarvan Tom de Boer zich voorzitter mag noemen. Glenn ter Haar is vanaf 2001 de vaste ontwerper en Chris Onstenk helpt hem sinds 2009. Door de jaren heen heeft de corsogroep zich op weten te werken tot een niet mis te verstane concurrent, die vanaf 2002 in de top 5 meedraait. Tom weet nog goed hoe hij in 1991 zijn eerste stap zette binnen de Hooilandgroep. “We mochten toen als kinderen niet zo veel. Inmiddels zijn de steigers voorzien van leuningen en is alles veel veiliger opgezet, zodat kinderen ook echt aan het werk kunnen. En als het leuk is wil je blijven.” Mooie herinneringen heeft Tom uit zijn tienerjaren. “Glenn nam met zijn komst in 2001 veel vrienden en familie mee waardoor we enorm verjonging van de groep kregen. De hele dag werkten we aan de wagen en om tien voor tien ging het lasapparaat in het hok en draaiden we de hardcore aan. We organiseerden ook lasmarathons en gingen de hele nacht door. Tegenwoordig zijn we wat ouder en meer georganiseerd en gaat het er iets rustiger aan toe.”

Club vol handige mensen
Corsogroep Hooiland zit vol met handige mensen. Dat kwam twee jaar geleden goed van pas toen ze hun eigen hal bouwden aan de Lievelderweg. De tent die al 30 jaar dienst deed was aan vervanging toe. Zeker na een windhoos die in 2011, twee weken voor het corsoweekend, hun tent voor een deel verwoeste. Inmiddels staat er een grote hal die van alle gemakken voorzien is. Alles is eigenhandig gebouwd met zoveel mogelijk tweedehands materiaal. Corsoclub Hooiland heeft de schaapjes op het droge en is van plan nog heel wat generaties corsobouwers groot te brengen. Met trots lopen de mannen van het eerste uur door de hal. “Ik mag hier graag komen, de sfeer is hier zo fijn.” Nog altijd mag Bennie als oprichter van de club, de eerste muziekplaat draaien op de corsowagen. “Dat hoop ik nog lang te mogen doen.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden