<p>Het gemeentehuis van Oost Gelre. Foto: Bram Wassink/archief Achterhoek Nieuws</p>

Het gemeentehuis van Oost Gelre. Foto: Bram Wassink/archief Achterhoek Nieuws

Verschuivingen in politiek Oost Gelre

OOST GELRE - Net als in Den Haag is er ook in Oost Gelre het een en ander gaande in de politiek. Aan het begin van de zomer hield de Oost Gelrese afdeling van D66 een lijsttrekkersverkiezing. De leden van de partij konden kiezen tussen Linda van der Berg en Jarno Hilge. Dit omdat D66 kopstuk Jerry van der Meulen na 17 jaar zou stoppen als lijsttrekker. Uiteindelijk werd Van der Berg gekozen tot zijn opvolger. Er is echter het een en ander veranderd.

Door Kyra Broshuis

Weg bij D66
Van der Berg heeft haar lidmaatschap bij D66 opgezegd en is ook geen lijsttrekker meer bij de afdeling Oost Gelre. Een bijzondere move, zo erkent ze. Een move die alles te maken met de landelijke koers van D66. “Ik herken me niet meer in het gedachtegoed van D66 zoals dat nu landelijk door de bewindspersonen wordt uitgevoerd. Ik heb lang over mijn besluit nagedacht en er veel over gesproken. De hele opstelling van D66 rondom Afghanistan, het coronabeleid en de formatie; ik kan me daar niet in vinden. Daar komt nog bij dat het huidige demissionaire kabinet zich niet als zodanig gedraagt. Ik sta nog steeds achter de principes van D66, zeker op het gebied van de regie over het eigen leven, meer aandacht voor psychische problematiek en een realistisch drugsbeleid.”

Partijloos
Zelf een partij oprichten wil Van der Berg niet. “Ik ben nu partijloos. Mijn principes zijn belangrijk en ik wil doen wat ik zeg. Ik wil met droge ogen kunnen staan waar ik voor sta. Daar wil ik me voor inzetten. Maar dat kan niet meer onder de vlag van D66. Ik vind het moeilijk om mijn fractiegenoten teleur te stellen maar ik weet dat ik straks met de campagne het beleid van Kaag zou moeten verdedigen. Dat kan ik niet.” Van der Berg sluit niet uit dat D66 landelijk ‘weer op het goede pad komt’. In dat geval zou ze eventueel weer lid worden. “Het gedachtegoed van de partij past bij mij. Ik ga nu op zoek naar andere maatschappelijke initiatieven in de gemeente waaraan ik mijn steentje kan bijdragen. Ik wil graag iets blijven betekenen voor de inwoners van Oost Gelre.”

Overstap
Bijzonder is dat ook Hilge, de andere lijsttrekkerskandidaat, de partij heeft verlaten. Hij maakte wel de keuze voor een andere politieke partij en is nu lid van NLog, de partij van Gerard Klein Gunnewiek. Hilge legt uit dat zijn vertrek niets te maken heeft met het feit dat hij geen lijsttrekker is geworden. “Nee, dat is niet de reden. Het beleid dat door D66 landelijk gevoerd wordt, zit mij al een tijdje niet meer lekker. Daar heb ik het afgelopen reces over nagedacht en ben erachter gekomen dat D66 niet meer bij mij past qua politiek. Vervolgens ben ik met Gerard in gesprek gekomen en bleek eigenlijk dat wij een vrij gelijke gedachte over de politiek hebben en over hoe we Oost Gelre nog beter voor de burger kunnen maken. Omdat ik de Oost Gelrese politiek niet wil verlaten, maar ik wel achter een beleid wil blijven staan waar ikzelf ook vertrouwen in heb, heb ik besloten om de overstap naar NLog te maken.”

NLog is blij met de komst van Hilge, zo laten Klein Gunnewiek en Bertie Bosker weten. “Als commissielid heeft Jarno bewezen een sociaal liberaal in hart en nieren te zijn. Wij zijn dan ook content met de komst van de jonge en toch ervaren politicus.”

Geen nieuws
De huidige fractievoorzitter van D66 Jerry van der Meulen zegt dat er eigenlijk geen nieuws is. “Er zijn inderdaad 2 leden weg die zich niet meer 100% herkennen in de partij. Dat is natuurlijk heel jammer maar wij gaan uiteraard gewoon door. Het is zo dat mensen zich tot 30 september kunnen melden voor de kieslijst. Daarna wordt er gestemd en de nummer 2 wordt dan de nieuwe lijsttrekker. Ik onderschrijf zelf nog steeds de uitgangspunten en het gedachtegoed van D66.”

Fusie VVD en NLog van de baan
Eerder meldden VVD en NLog dat ze samen aan het onderzoeken waren of een mogelijkheid tot fuseren was. Die blijkt er niet te zijn. NLog laat daarover het volgende weten:  ‘Ondanks prettige en constructieve gesprekken tussen NLog en VVD komt er geen fusie van beide partijen tot stand. Afgelopen maand mei klopte NLog bij de VVD aan de deur om de mogelijkheden tot vergaande samenwerking en wellicht een fusie te verkennen. Slagkracht op de liberale vleugel van het politieke spectrum was het motto. Het verenigen van mensen en standpunten zou een impuls moeten geven aan daadkrachtig bestuur. Ondanks de gastvrije en brede paraplu die de VVD voor ons opstak bleven er toch enkele obstakels over. Behoud van lokale identiteit was voor Nlog een belangrijke zaak waardoor op verzoek van NLog verdere gesprekken zijn afgekapt. Samenwerking in de toekomst wordt zeker niet uitgesloten.’ 

Op 16 maart 2022 worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden