<p>Burgemeester Bronsvoort. Foto: archief Achterhoek Nieuws</p>

Burgemeester Bronsvoort. Foto: archief Achterhoek Nieuws

Burgemeester Bronsvoort wijkt niet af van landelijke coronaregels

Burgemeester Bronsvoort wijkt niet af van landelijke coronaregels

‘Wij moeten de kabinets-besluiten uitvoeren’ 

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Ze erkent dat de horeca en de evenementenbranche nog steeds ernstig beperkt worden maar dat is voor burgemeester Bronsvoort geen reden om af te wijken van de landelijke regels. Dat zegt Bronsvoort dinsdagavond tijdens de commissievergadering waar de raads- en commissieleden voor het eerst sinds lange tijd weer fysiek samen zijn.

Onduidelijkheid
VVD en OLW stellen daar vragen over het gemeentebeleid met betrekking tot de coronamaatregelen. “De horeca- en evenementenbranche – waar het water hen aan de lippen staat - kijkt reikhalzend uit naar de versoepelingen van de coronamaatregelen zodat er weer enigszins normale activiteiten en evenementen kunnen worden georganiseerd om zodoende inkomsten te genereren. Tot op heden wordt de horeca- en evenementenbranche tijdens de corona-maatregelen in onze ogen langdurig benadeeld. De afgelopen weken is er onduidelijkheid ontstaan rondom het gemeentebeleid en de vergunningverlening van horeca-activiteiten en evenementen. Op de horeca-terrassen mag niks georganiseerd worden qua entertainment, terwijl er wel evenementen georganiseerd mogen worden met maximaal 750 man. Wat OLW en de VVD betreft is er meer mogelijk binnen het bestaande gemeentebeleid van ons als evenementengemeente, door bijvoorbeeld de randen van de regelgeving op te zoeken en te kijken naar wat er wel mogelijk is”, zo zegt Ellen Dusseldorp van de VVD en mede namens OLW. De 2 partijen opteren voor het opzoeken van de randjes van het beleid of anders een experimenteerruimte. Ook vragen ze zich af of Oost Gelre de teugels strakker houdt dan andere gemeenten.

Contact houden en meedenken
Burgemeester Bronsvoort zegt de vragen goed te begrijpen en erkent dat de horeca en de evenementenbranche nog steeds in zwaar weer zitten. “Wij hebben als gemeente intensief contact met de ondernemers in deze sectoren en we denken met hen mee. De randen van de regels opzoeken is een ander verhaal. Het gaat hier namelijk niet om gemeentelijke regels; wij moeten de kabinetsbesluiten uitvoeren.” Volgens Bronsvoort is de gemeente niet strenger dan andere gemeenten. “We zijn consequenter. In de praktijk zijn er, ondanks goede onderlinge contacten, wel verschillen in de uitvoering geweest. Die zijn er inmiddels niet meer. We proberen lokale initiatieven te ondersteunen zoals bijvoorbeeld het Openluchttheater en de horeca in Lichtenvoorde. De regels voor de horeca zijn echter nog heel strak. Er zijn ook zaken die wel kunnen: tot 19 september kunnen we vergunning verlenen voor doorstroomevenementen in de buitenlucht met maximaal 750 bezoekers. In de horeca is het inderdaad nog beperkt. Landelijk is bepaald dat er geen entertainment mag zijn op het terras. Wel achtergrondmuziek.”

Corona is nog niet voorbij
Ondanks aandringen van VVD en OLW houdt de burgemeester voet bij stuk. “Ik denk niet dat we afstand moeten nemen van het rijksbeleid. We moeten dit samen oplossen. Ik heb bijna wekelijks contact met de horeca, daar ligt de focus nu ook. Het is echter aan het kabinet om een volgende stap te zetten. Corona is nog niet voorbij en moeten het echt met elkaar doen. Het helpt niet als ik afstand neem van het overheidsbeleid. Als we het beleid correct uitvoeren, houden we het het langst vol.”

De regels 
In de eet- en drinkgelegenheden, inclusief de terrassen, gelden in Nederland in ieder geval tot en met 19 september 2021 de volgende coronaregels: • Open van 06.00 uur ’s morgens tot 00.00 uur ’s avonds; • Placeren door toewijzing van een vaste zitplaats op 1,5 meter; • Entertainment is niet toegestaan. Optredens en beeldschermen zijn niet toegestaan, en er mag geen harde muziek gedraaid worden. • De ondernemer is verplicht om bezoekers te vragen zich te registreren en vooraf een gezondheidscheck uit te voeren; • Zelfbediening is toegestaan; • Nachtclubs en discotheken blijven gesloten; • Tenten en/of overkappingen moeten aan minimaal 3 zijden open zijn.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden