Onder het toeziend oog van Tante Rikie genieten de dames van een kopje koffie. Foto: Henri Walterbos

Onder het toeziend oog van Tante Rikie genieten de dames van een kopje koffie. Foto: Henri Walterbos

‘We vinden het belangrijk dat de natuur en Oost Gelre schoon blijven’

Natuur

LICHTENVOORDE - Een ‘Mooi volk’-sticker is geplakt op de bovenkant van de geluidspaal naast het standbeeld van Tante Rikie op het ‘drielandenpunt’ Lichtenvoorde-Lievelde-Vragender op de Schans. “Mooi volk, dat bu’w”, lacht een van de dames. Als ze op het voetpedaal trapt klinkt zowaar de stem van Tante Rikie. ‘Wat mooi dat jullie er zijn. Ik vind jullie lief.’ Dat pak je deze zaterdagmiddag toch maar mooi even mee van de ‘Tante der tantes’. Het standbeeld lijkt voor de gelegenheid gemaakt, want haar gevouwen handen lijken een gebaar van dankbaarheid te maken voor het goede werk dat de groep dames zojuist heeft verricht ter gelegenheid van World Clean Up Day. Zojuist hebben een zestal dames en twee heren een ronde over de Schans gemaakt, bepakt en bezakt met vuilniszakken, afvalprikkers en -pikkers.

Door Henri Walterbos

Op het moment dat beide heren in geen velden of wegen te bekennen zijn, kijken de dames met een goed gevoel terug op de middag. Het was wederom de moeite waard. Vind ook Carla Vermeulen uit Lichtenvoorde. Ze wijst naar enkele zakken zwerfvuil die de voorgaande twee uren verzameld werden. “We hebben hetzelfde gevonden als we altijd al vinden als we met een opruimactie bezig zijn. Vooral veel blikjes, lege chipsverpakkingen. Vandaag ook bierblikjes, snoeppapiertjes, rookwaren, een hele tas met McDonalds-verpakkingen, een matras, een spatbord van een vrachtwagen op het industrieterrein. Ik vond zelf een fietsslot, maar we vinden wel vaker onderdelen van fietsen. Delen van spatborden, lichten, maar ook vond ik laatst een pan in de bosjes. Ook wieldoppen, een lege Starbucks-koffiebeker. Dit kun je in Lichtenvoorde helemaal niet kopen. Mensen moeten het kwijt en gooien het dan maar weg in de natuur.”
“Ook de dingen die in het dagelijkse leven gebruikt worden zoals condooms, condoomverpakkingen, verpakkingen paracetamol en ibuprofen,” vult Thea aan. “In de Schans zelf, in de natuurgebieden, ligt over algemeen niet veel. Ook de Zwarte Cross is niet geweest, dat scheelt.”

Schoon Oost Gelre

Is het deze zaterdag World Clean Up Day, voor de zes dames en twee heren is een zwerfvuilopruimactie reeds een tweewekelijkse activiteit. “De ene keer doen we het op een zaterdag, de andere keer een doordeweekse dag,” vertelt Carla. “Voor ons is zo’n actie niet zo bijzonder, maar vandaag toch zeker wel.” De ‘schoonmaakploeg’ is al geruime tijd actief onder de naam ‘Schoon Oost Gelre’. “In februari heeft een van onze leden een oproep gedaan in de ELNA en Groenlose Gids, dat ze zwerfafval ruimde en wel hulp kon gebruiken. Daar hebben 23 mensen op gereageerd, uit geheel Oost Gelre,” vertelt Carla. “We vinden het belangrijk dat de natuur en Oost Gelre schoon blijven. We hebben een appgroep waarin suggesties worden gedaan voor plekken waar we naartoe kunnen gaan om zwerfvuil op te ruimen. We lopen altijd met zijn tweeën. Ook voor de gezelligheid. Meestal anderhalf uur, en daarna koffie. Klaar ben je nooit. Vandaag de natuur in, maar dat kan ook een industrieterrein zijn. We willen graag dat mensen zich bewust worden. We willen daarom voorjaar 2022 voorlichting gaan geven op scholen doormiddel van gastlessen. Bijvoorbeeld de groepen 8 die het jaar erop naar het Marianum gaan. Die gaan fietsend naar school en gooien al die blikjes en verpakkingen langs de kant van de weg. Dat merk je heel erg op de routes Groenlo-Lichtenvoorde en andersom, maar ook de Aladnaweg naar Aalten. Onze leden hebben hart voor de natuur. Ze storen zich aan al het afval wat mensen achterlaten. Het schaadt de natuur en de dieren die zich daarin bevinden. Dieren raken verstrikt in het plastic en verwonden zich aan kapot glas of andere scherpe dingen. We gaan eind september in gesprek met de gemeente. We krijgen al materiaal van de gemeente om ons werk te kunnen doen. Hesjes, riemen, zakken. Het vuil dat we verzamelen nemen we mee naar huis. Dat wordt door de gemeente bij ons opgehaald. We gaan ook bedrijven benaderen waar we veel afval van vinden. Bijvoorbeeld Red Bull vragen of ze er iets aan kunnen doen, of hun verpakkingen duurzamer kunnen maken.”
Contact met bedrijven in eigen gemeente wordt ook gezocht. “Bij bankjes in de natuur vind je soms zomaar twintig tot dertig sigarettenpeuken. Ook bij bedrijven liggen soms zoveel peuken buiten dat we een brief door de bus doen met hierin het verzoek om buiten een emmer met zand neer te zetten waar de peuken in kunnen. Ook bij bushokjes liggen altijd veel peuken. We gaan de gemeente vragen hier iets neer te zetten waar de peuken in kunnen. We hebben enkele sponsoren voor hesjes en materieel, maar we zijn nog op zoek naar nieuwe sponsoren, om bijvoorbeeld lichter materiaal aan te schaffen want de ringen die we hebben van de gemeente waar de zak in zit, zijn best zwaar. We krijgen veel complimenten tijdens het ruimen. Als er mensen zijn die zich aan willen melden kunnen ze mailen naar schoonoostgelre@gmail.com.”

Statiegeld

De dames zeggen duidelijk te merken dat er minder petflesjes in de natuur slingeren sinds er statiegeld op zit. “Dat is te merken maar nog steeds liggen ze er. We houden de flesjes met statiegeld apart en leveren we in. Met de invoering van statiegeld op blikjes in 2023 ben ik bang dat we rijk worden, bij wijze van spreken,” is Carla niet helemaal optimistisch over de maatregel. Over deze middag heeft ze wel een voldaan gevoel. De dames schenken zich met een lach een kopje koffie in, nemen er een plakje cake bij en wisselen ervaringen uit.

En Tante Rikie zag dat het goed was….

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant