De omslag van het boek over Eimert Papenborg. Foto: PR
De omslag van het boek over Eimert Papenborg. Foto: PR

Boekpresentatie Het Dagboek van Eimert Papenborg

ZIEUWENT - Zondag 24 oktober wordt in Het Witte Paard aan de Dorpsstraat in Zieuwent Het Dagboek - Eimert Papenborg - 1826-1888 gepresenteerd. Anette Bronsvoort en Joost van Oostrum, burgemeesters van respectievelijk Oost Gelre en Berkelland, krijgen het eerste exemplaar. De presentatie vindt plaats van 13.00 tot 15.30 uur.

Het Dagboek is geschreven door Eimert Papenborg, een boer uit Zieuwent die leefde van 1826 tot 1888. Hij beschrijft zijn dagelijks leven, dat van zijn familie en van dorpsgenoten. Tevens houdt hij zijn financiën minutieus bij, waardoor we zien wat het leven kostte in die tijd. 47 jaar lang schreef hij op wie er aan de deur kwam voor geld, wie er stierf, dat de slakken de oogst opvraten, hoeveel garven ze dorsten. Waarschijnlijk uit papiergebrek schreef hij soms twee tot drie teksten over elkaar heen. Daarbij staan diverse passages in geheimschrift. Een deel is bovendien verbleekt en tot slot vrat de tand des tijds de randen eraf. Honderddertig jaar lang lag het bij de nazaten in de brandkast als een goeddeel onleesbaar geheim.

Het Nederlands Openluchtmuseum, de Oudheidkundige Vereniging Zuwent, de familie Papenborg en een keur aan landelijke specialisten werkten acht jaar samen om het complete dagboek te ontcijferen. Zo ontstond een glashelder venster op het alledaagse leven in de Achterhoek gedurende de 19de eeuw, geïllustreerd met schilderijen, prenten, foto’s en kaarten. De publicatie sluit af met de letterlijke weergave van het dagboek zelf.

De boekpresentatie wordt geopend door Teus Eenkhoorn, directeur van het Nederlands Openluchtmuseum, de schrijver Hans Piena geeft een toelichting, er is een panelgesprek met betrokkenen en tot slot heeft u de mogelijk het boek te kopen én te laten signeren door Guido en Casper Papenborg, directe nazaten van Eimert Papenborg. 

Aanmelden kan via onderstaande link.


tinyurl.com/p6c87suh

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden