Initiatiefnemers, grondeigenaren en vrijwilligers bijeen bij de opening van het Kievekampspad. Foto: Theo Huijskes
Initiatiefnemers, grondeigenaren en vrijwilligers bijeen bij de opening van het Kievekampspad. Foto: Theo Huijskes

Opening Kievekampspad krijgt een officieel tintje

Lang gewenst fietspad eindelijk gerealiseerd

Door Theo Huijskes

HARREVELD/ZIEUWENT - Het was zaterdag 16 oktober een drukte van belang in de omgeving van de Kroosdijk in het buitengebied van Harreveld nabij de grens met Zieuwent. De aanleiding hiervoor was de officiële opening van het Kievekampspad aldaar. Het betreft een fietspad van slechts een beperkte lengte, maar wat de voorbereiding tot de uiteindelijke realisatie aangaat liefst circa 23 kalenderjaren telt. Mede daarom besloten de initiatiefnemers c.q. uitvoerders van het plan om de ingebruikname een feestelijk tintje te geven en dat inclusief de plaatsing van een tweetal naambordjes om vervolgens de ceremonie af te sluiten met een drankje en een hapje.

De eerste plannen voor het pad werden reeds gesmeed in 1998
Op uitnodiging van de commissie Fietspaden van de Vereniging Dorpsbelangen Harreveld waren de drie betrokken grondeigenaren, de initiatiefnemers, uitvoerder en de vele vrijwilligers afgelopen zaterdagmiddag bijeen voor deze heugelijke gebeurtenis. Namens hen was het Tonnie Kolkman uit Harreveld, die in het kort nog eens de voorgeschiedenis schetste van het slechts circa 250 meters tellende fietspad. “Wij realiseren het ons misschien helemaal niet meer, maar de plannenmakerij voor dit fietspad, noem het een verbinding tussen Harreveld en Zieuwent, is reeds in 1998 begonnen. De ene keer waren het andere plannen, zoals de Blinderdijk en de verlengde Kroosdijk, die roet in het eten gooiden en dan weer waren het onverwachte obstakels die een vertraging teweeg brachten, maar het zou en moest de nodige tijd in beslag nemen”, aldus Kolkman. Hij richtte tevens namens de initiatiefnemers een dankwoord aan het adres van de drie betrokken grondeigenaren, te weten de families Domhof, Papen en Spekschoor, waarvan er twee woonachtig zijn in Zieuwent en één in Harreveld.

Met Zieuwent, Beltrum en Harreveld circa 50 kilometer fietspaden
Tonnie Kolkman is verder trots op het gegeven dat maar liefst 25 vrijwilligers hebben meegewerkt aan de totstandkoming van het pad. “Daarnaast wordt niet alleen aan Harreveldse kant, maar ook aan Zieuwentse kant de gerealiseerde verbinding toegejuicht. Niet voor niets was de projectnaam van het plan in eerste instantie ‘Ansloeting’. Zie het als een bijdrage aan de goede samenwerking tussen Harreveld, dat nu circa 7 kilometer fietspaden heeft, en Zieuwent met circa 13 kilometer fietspaden. Samen met Beltrum met circa 30 kilometer fiets- dan wel kerkepaden vormen wij nu een regionaal fietspadennet waarop menige fiets- en natuurliefhebber zijn of haar hart kan ophalen. Wat Harreveld aangaat hebben wij op dit moment geen concrete uitbreidingsplannen voor de korte termijn. Maar wij blijven ons oriënteren en blijven alert wanneer er subsidie mogelijk is via de Provincie of LEADER Achterhoek.” Aldus Kolkman, die met een mate van onbegrip terugblikt op de realisatie. “En dan doel ik op het benodigde tijdspad van circa 23 jaar, afgezet tegen de slechts enkele weken, die gemoeid waren met de daadwerkelijke realisatie. Maar dat laatste hebben wij te danken aan de uitvoerder en met name de vrijwilligers, hetgeen niet onvermeld mag blijven!”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden