<p>Vitelco. Foto: Kyra Broshuis/archief Achterhoek Nieuws</p>

Vitelco. Foto: Kyra Broshuis/archief Achterhoek Nieuws

College heeft vertrouwen in maatregelenpakket Vitelco

OOST GELRE - Een veevoederbedrijf in Delden moet een boete van 100.000 euro betalen wanneer nog 1 keer de geurnormen worden overschreden. Het verhogen van een schoorsteen die de stankoverlast zou moeten beperken, heeft daar niet het gewenste resultaat opgeleverd. OOG vraagt zich of het college parallellen ziet met het dossier Vitelco. “Een verhoogde schoorsteen is ook bij Vitelco een voorstelde oplossing. Heeft u daar nog steeds vertrouwen in?”, vraagt Ronald Willering van OOG aan de wethouder.

Door Kyra Broshuis

Onder de rechter
De exacte feitenkennis ontbreekt, legt wethouder Porskamp uit. “Dat is namelijk geen openbare informatie. Overigens is het opleggen van dwangsommen bij milieuovertredingen ons niet vreemd, dat hebben we bij Vitelco ook gedaan toen begin 2019 bleek dat grote hoeveelheden giftige stoffen niet op de juiste wijze opgeslagen waren. Dat heeft uiteindelijk geleid tot een zitting bij de Raad van State en we zijn nog steeds in procedure om een tot een nieuwe vergunning te komen. De maatregelen geur liggen op dit moment onder de rechter en een aantal omwonenden heeft beroep ingesteld tegen ons besluit. We moeten nu dus de gerechtelijke procedure afwachten.” Pas als het besluit onherroepelijk is, dus na besluit van de rechter, gaat de termijn lopen van de te nemen maatregelen. “En pas dan kunnen we gaan handhaven. Nu is er nog zicht op eventuele legalisatie”, zegt Porskamp. “En dit is een hele andere situatie dan bij het bedrijf in Delden.”

Verder dan maximale normen
De wethouder erkent dat enkel een schoorsteen niet de oplossing is. “Bij Vitelco worden er ook voorschriften opgelegd voor maximale emissies. We kunnen relatief makkelijk controleren of er aan de normen voldaan wordt. Mocht blijken dat dat niet geval is, dan gaan we handhavend optreden.” De wethouder benadrukt dat het eisenpakket verder gaat dan de maximale normen. “We kunnen geen garanties geven maar we hebben er vertrouwen in dat we op de goede weg zitten. Geur blijft subjectief maar we zullen alles in het werk stellen om overlast te verminderen.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden