Nederlands kampioen Run Achery in het rood Joost Immink naast de Duitse Sandra Szulc die kampioen werd bij de dames. Foto: Jos Betting

Nederlands kampioen Run Achery in het rood Joost Immink naast de Duitse Sandra Szulc die kampioen werd bij de dames. Foto: Jos Betting

Joost Immink winnaar Nederlands Kampioenschappen Run Archery

Algemeen

LICHTENVOORDE - Het Swite terrein in Lichtenvoorde was afgelopen zaterdag het toneel voor het Open Nederlands Kampioenschap Run Archery. De hele dag werd er gestreden om podiumplekken in verschillende klassementen. Joost Immink zette de allersnelste tijd neer en werd NK-winnaar 2021. Hij gaf alles wat in hem zat om in zijn thuisdorp de mooiste podiumplek te bemachtigen.

Door Dinès Quist

Vanuit alle windstreken in Nederland en een kleine delegatie uit Duitsland, kwamen de Archery-runners naar Lichtenvoorde. Een kleine dertig sportievelingen staan om elf uur klaar op het Swite terrein voor de kwalificatieronde. Voorzien van grote gekleurde handbogen en stevig vastgestrikte hardloopschoenen rennen de sporters om het hardst om zich te kwalificeren voor de finalerondes. De deelnemers rennen vier keer een parcours van een kilometer door het Flierbeekpark. Het parcours vervolgt zijn route over het Swite-terrein waar zij vier schijven omver moeten schieten met de handboog. Bij elk gemist schot moet men een strafronde van 100 meter extra hardlopen.

Joost Immink NK winnaar
De spanning stijgt als de eindfinale begint. Mark van Tiel neemt de leiding, op de voet gevolgd door Mathijs Barkel en Joost Immink. Joost verschijnt even later naast Mark bij de schietschijven. Mark mist twee schijven en Joost één. Joost laat Mark nu achter zich. Als eerste dame in de kopploeg verlaat de Duitse favoriete, Sandra Szulc de schietbaan en sprint achter de mannen aan. In de laatste ronde arriveert Joost als eerste bij de schietbaan, maar rust krijgt hij niet want Mark en Mathijs naderen snel. Joost schiet drie schijven raak en vervolgt als eerste het parcours maar moet één strafronde rennen, Mark schiet alle vier de schijven omver en zet zijn sprint in. Joost weet hem toch voor te blijven en bereikt in 17:29 minuten als eerste de finish. Hij mag zich Nederlands Kampioen Run Archery noemen. “Eindelijk”, weet Joost buiten adem uit te brengen, “altijd werd ik tweede of derde. Eindelijk is het gelukt om als eerste te finishen.”

Trots op St. Swibertus
Joost is trots op zichzelf maar vooral op zijn club. “Ik wilde heel graag dat er in ieder geval iemand van onze schuttersvereniging St. Swibertus op het podium kwam te staan. Gelukkig is dat gelukt,” lacht hij. Zijn vrienden zijn net zo blij als Joost zelf. Eén van hen vertelt: “We zijn als vriendengroep deze sport gaan beoefenen, het is superleuk om dit samen te doen.” Van schuttersvereniging St. Swibertus deden zeven leden mee aan het NK. Zij vertegenwoordigden bijna alle klassementen. Bij de vrouwen is dit Iris Rouwhorst, bij de mannen deden Joost Immink, Jorik Klein Nijenhuis, Bram Polman, Marc Konings en Jan Wassink mee. Bij de Masters (leeftijd boven 50) wist Henri Polman de eer van de vereniging hoog te houden met een verdienstelijke derde plaats.

Samen handen uit de mouwen
Ter afsluiting van de Run Archery-wedstrijd wordt er nog een traditionele estafetterace gelopen. Hier wordt gestreden om de beste teamprestatie. Hoewel het geen NK-onderdeel is, is dit spektakelstuk een genot voor de toeschouwers. Een team bestaat uit drie Archery runners, waaronder één vrouw. Na een spannende race weet het drietal van St. Sebastiaan uit Goirle deze prijs in de wacht te slepen.

Rond vier uur is de wedstrijd ten einde. De deelnemers feliciteren elkaar en delen hun wedstrijdervaringen, er heerst een gezellige ontspannen sfeer. De prijswinnaars worden omgeroepen om hun ereplekje op het podium in te nemen en hun medaille in ontvangst te nemen. De secretaris van de Nederlandse Handboog Bond kreeg de eer de prijzen uit te reiken. Na dit officiële moment steken vrijwilligers, deelnemers en supporters hun handen uit de mouwen. Binnen de kortste keren is het terrein opgeruimd en omgeturnd tot barbecueplek, waar iedereen onder het genot van hamburgers en worstjes, nog nageniet van het sportieve samenzijn.

Extra uitdaging voor hardlopers
De organisatie deze dag was in handen van de handboogafdeling van het schuttersgilde Switbertus. Organisator Henri Polman is meer dan tevreden over het verloop van de dag, “Ondanks de korte voorbereidingstijd in verband met de coronaversoepelingen, is het met dank aan alle vrijwilligers van het St. Swibertusteam toch gelukt een mooie wedstrijd neer te zetten.” Het open NK 2021  is de eerste van de reeks van drie, die St. Swibertus organiseert de komende jaren. “Het is een fantastische sport voor hardlopers om een extra uitdaging de geven aan hun training. Met een beetje geluk lukt het al om na de drie proeflessen redelijk het doel te raken. Wij ervaren dat goede lopers met een redelijke affiniteit voor boogschieten hoge ogen kunnen gooien. Dus, iedereen die geïnteresseerd is, is van harte welkom om eens te oefenen. Elke donderdagavond wordt er getraind bij de Swite.”


www.st-switbertus.nl/handboogsport-runarchery

Henri Polman (in het rood) in actie.
Nummer 1 NK kampioen Run Achery Joost Immink , nummer 2 Mark van Tiel, nummer 3 Mathijs Barkel.
Het Duitse team met links Sandra Szulc.
Schietschijven van het NK Run Achery.
Afbeelding
Run Achery deelnemers in actie tijdens de NK.
Run Achery deelnemers in actie tijdens de NK.
Open NK Run Achery.
Open NK Run Achery.
Het parcours liep vanaf de Swite ook door het Flierbeekpark.
Uitslagen Open NK Run Achery 2021.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna