<p>Een aantal van de bezorgde vrouwen in Lichtenvoorde. Foto: Mark Ebbers</p>

Een aantal van de bezorgde vrouwen in Lichtenvoorde. Foto: Mark Ebbers

Bezorgde moeders maken tocht door het dorp

LICHTENVOORDE - Het is droog maar fris als zich zaterdagmorgen voor de Lidl in Lichtenvoorde een groepje vrouwen heeft verzameld voorzien van teksten. Ze noemen zich ‘bezorgde moeders’, een vast groepje van vrouwen dat bezorgd is en vragen en twijfels heeft over het coronabeleid in Nederland, over de tweedeling en het vaccinatiebeleid. Aangevuld met een aantal genodigden lopen de vrouwen – uit Lichtenvoorde, maar ook uit plaatsen in de omgeving - door het centrum van het dorp om te eindigen bij de Albert Heijn.

“We zijn moeders en grootmoeders, bezorgd voor onze kinderen en onze kleinkinderen”, zegt een van de deelneemsters. Aangevuld door een medestandster: “Wat doet het met een kind als het niet met andere kinderen in de kantine mag zitten of niet naar een feestje mag omdat het niet gevaccineerd is. Wij zijn volwassen, maar op hen heeft dat veel meer impact.” Het vaccineren van kinderen is maar één van de aspecten van het coronabeleid dat de groep verfoeit. “Wij zijn geen anti-vaxxers, maar wel tegen dit experimentele vaccin en zeker voor kinderen.”

Ze benadrukken dat ze mensen niet willen lastigvallen en zeker niet agressief willen zijn. “We hopen mensen nog eens bewust te maken van wat er aan de hand is”, vertelt een deelneemster. “Het is geen demonstratie, we gaan ons niet opdringen, maar we hopen dat mensen vragen gaan stellen.”

‘Wij zijn
geen
anti-vaxxers,
maar wel
tegen dit
experimentele
vaccin en
zeker voor
kinderen’


De groep wordt inderdaad verschillende keren aangesproken. Soms uit herkenning, maar ook door enkele mensen die er bijvoorbeeld “blij van worden”. Negatieve reacties blijven uit, het grootste deel van het winkel- en warenmarktpubliek slaat er deze zaterdagmorgen eigenlijk niet veel acht op.

De meeste vrouwen van de groep hebben ook meegedaan met demonstraties in grote steden als Amsterdam en Den Haag. En dichterbij met de ‘tochten voor de vrijheid’ in Lichtenvoorde en Groenlo. “Die verliepen prima, behalve dat er in Groenlo een of andere agressieveling met een auto kwam aangescheurd en begon te tieren en te schelden.” Niets van dat in Lichtenvoorde deze zaterdagmorgen.

“We maken ons zorgen om de tweedeling, ook hier. Afgelopen week stond in de Elna een artikel over dat regenboogzebrapad en dat de gemeente Oost Gelre een inclusieve gemeente wil zijn. Maar geldt dat dan ook voor niet-gevaccineerden?”

Burgemeester Bronsvoort gaat op de Varkensmarkt in gesprek met de groep. “De burgemeester heeft zeer geïnteresseerd geluisterd naar ons verhaal en vond het in elk geval mooi dat wij de andere kant ook belichten”, was de reactie vanuit de groep na afloop.

In een schriftelijke verklaring genaamd ‘twijfels’ meldde de groep voorafgaand aan de tocht onder andere: “Wij hebben elkaar gevonden, omdat we bezorgd zijn. Over wat er in ons land en de wereld aan de hand is. Wij denken dat veel mensen dit herkennen, maar niet weten wat ze er mee aan moeten. Wat is er mis met een kritische bezorgde burger? Dit gaat over gezondheid en vrijheid, van onze kinderen, kleinkinderen en onszelf. Dit gaat over de vrijheid en het recht van keuze! Wij willen elkaar in de waarde laten en respecteren. We willen laten zien dat gevaccineerden en ongevaccineerden hand in hand kunnen gaan. We willen ons niet laten verleiden mee te doen aan de tweedeling die dreigt te ontstaan. Niet onze overtuigingen maar onze twijfels hebben ons verenigd!”

Een selectie van de zorgen en de twijfels van de groep. “Er zijn scholen waar wordt gesignaleerd dat gevaccineerde kinderen niet naast ongevaccineerde kinderen willen zitten. Kinderen worden uitgesloten … Kinderen hebben weinig kans om corona te krijgen maar met de vaccinatie weet niemand wat de gevolgen zijn op de langere termijn. Waarom kinderen blootstellen aan de risico’s van vaccinatie? De risico’s van vaccinatie zijn vele malen groter dan de risico’s die kinderen lopen door het krijgen van corona … Stoppen met testen, stoppen met vaccineren bij kinderen. Wij willen geen prikbussen bij scholen. Zo maak je kinderen onzeker en worden ze uitgesloten als ze niet willen of mogen prikken … Wie corona heeft gehad is vijf tot zeven keer beter beschermd dan iemand die volledig gevaccineerd is. Is het dan niet logisch om voor groepsimmuniteit te gaan? … Kunnen we niet elkaar weer gewoon respecteren zoals voorheen en stoppen met de tweedeling?”

De bezorgde vrouwen hebben ook kritiek op de media: “Waarom zien wij in het Journaal bijvoorbeeld niets over de wereldwijde demonstraties tegen de corona, maatregelen en coronapas, die gehouden worden? … Waarom zitten er in de praatprogramma’s altijd mensen die voor de maatregelen zijn? En als er iemand met een tegengeluid komt wordt diegene overrompeld door de voorstanders. Er zijn ruim 2500 artsen met een tegengeluid maar die worden nooit uitgenodigd.”

Ze maken de vergelijking met de Mexicaanse griep: “In 2009 toen de Mexicaanse griep heerste, vielen er door de vaccinatie wereldwijd 47 doden. De vaccinatie werd toen direct stopgezet…en nu? Er zijn bij het meldpunt van de Nederlandse Buiten-parlementaire Onderzoekscommissie (BPOC) 2020 al meer dan 2000 doden gemeld na de coronavaccinaties , maar het vaccineren gaat gewoon door! Verontrustend en vreemd.”

Ze vragen zich af wat de logica en de achtergrond is van de coronamaatregelen: “Ongevaccineerden mogen niet naar de horeca ,maar wel samen sporten, werken, naar de supermarkt, op visite bij elkaar, leg dat maar eens uit. Het lijkt niet meer om gezondheid te gaan maar over tests en QR-codes. Gaat het over controle? De PCR-test kan geen besmetting aangeven, aldus de maker van deze test, wat testen we eigenlijk dan? Waarom zouden eigenlijk gevaccineerden bang moeten zijn voor besmettingen van ongevaccineerden, werkt het vaccin dan niet? Gevaccineerd of ongevaccineerd , we blijven even besmettelijk en te besmetten. Waarom dan deze tweedeling? Waarom de uitsluiting? Gevaccineerden zijn toch beschermd? Waarom behouden de gevaccineerden die positief testen op corona hun groene vinkje?!”

De premier is niet geloofwaardig in hun ogen: “De QR-code en de pas zijn maar tijdelijk, aldus Rutte, maar 5000 boa’s opleiden voor een paar maand … Wij vrezen een permanente test- of pasmaatschappij. Rutte zegt: ‘Als je niet ziek bent, niet testen.’ En nu moeten we ons constant testen, snapt u het nog? En dan komt er nu het testen voor de griep bij. Wanneer is uw grens bereikt?”

‘Wij vrezen een
permanente
test- of
coronapasmaatschappij’


En wat is keuzevrijheid? “Hugo de Jonge: ‘Want vrijwillig is vrijwillig, dus vrijwillig is niet stiekem alsnog verplicht.’ En: ‘Hoe meer prikken, hoe meer bijwerkingen.’ Hoeveel prikken komen er nog? … De sociale druk is enorm. De jeugd zwicht, geen sociaal leven, dit is geen vrije keus. Ouders staan met de rug tegen de muur, kijken machteloos toe. Laten we stoppen met deze medische apartheid. Waar is de groepsimmuniteit?”

Ze vergelijken corona met de griep: “Griepgolf 2018, heel veel doden en zieken op de IC’s met longklachten en de wereld draaide door. Nu wordt alles stopgezet en de economie wordt ten gronde gebracht.”

Ook maken ze vergelijking met eerdere experimentele vaccins: “Waarom mag je niet twijfelen of het wel verstandig is je op dit moment met dit vaccin te laten inenten. Het zit immers nog in de experimentele fase, sommige merken tot 2023. De gevolgen op de langere termijn zijn daarom nog niet bekend. Herinnert u zich nog DES dat later een catastrofe werd. Of softenon’57, de misvormde kinderen wereldwijd. Mogen we dan twijfelen? Het BPOC 2020 heeft Agnes Kant van het LAREB gemeld dat er veel klachten binnenkomen over vroeggeboortes en miskramen. Zij zegt dat het niet komt door de vaccinaties, maar wij eisen onderzoek. Waarom moeten zwangere vrouwen gevaccineerd worden, dit vinden wij doodeng.”

Ze eindigen hun pamflet als volgt: “Dit zijn enkele zorgen vragen en twijfels die wij hebben.

Wij gewone vrouwen, moeders, oma’s … Het klopt allemaal niet. Wij maken ons zorgen, u ook wellicht. Wij vinden het belangrijk ons uit te spreken, ons te laten zien. Zwijgen is geen optie. Zorgen deel je, dat is ons doel. Samen zoeken we het uit, zoeken we een weg, komen we hieruit. Dat is het doel.”

Ondertekend door: Jose, Andrea, Ida, Marijke, Asline , Sabine, Irene en Dagmar

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden