Het pand van Vitelco in Lichtenvoorde. Foto: Kyra Broshuis

Het pand van Vitelco in Lichtenvoorde. Foto: Kyra Broshuis

Vitelco kan voorlopig door

Algemeen

LICHTENVOORDE- De gemeente Oost Gelre heeft de definitieve omgevingsvergunning vastgesteld voor Vitelco. Een omgevingsvergunning is een vergunning voor het bouwen van een bouwwerk of, zoals in dit geval, een vergunning voor bedrijfsactiviteiten die mogelijke hinder voor mens en milieu veroorzaken. Vitelco heeft begin 2020 een nieuwe aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De definitieve vergunning zoals die nu verleend is, is aangepast naar aanleiding van zienswijzen. Het aspect geur is geen onderdeel van deze vergunning. Hiervoor heeft de gemeente een maatwerkbesluit opgelegd dat nu nog onder de rechter is. 

Door Kyra Broshuis

Punt erachter
Voor de gemeente Oost Gelre is er nu voorlopig een punt gezet achter de langlopende kwestie, zo zegt wethouder Bart Porskamp. De buurtbewoners van de leerlooierij aan de Aaltenseweg in Lichtenvoorde klagen al jaren over overlast. Het gaat dan om geuroverlast maar ook om overlast van het laden en lossen. Ook zeggen buurtbewoners zich zorgen te maken om de uitstoot van schadelijke stoffen. Omwonenden hebben nog steeds hinder van een rode stof die neerdaalt in tuinen en op daken. Deze stof heeft volgens onderzoek geen directe link met Vitelco. “In de hoeveelheid is volgens de GGD ook geen aanleiding gevonden voor gevaar voor de volksgezondheid”, licht Porskamp toe. In de nieuwe vergunning zijn de maximale emissiewaarden vastgelegd. “En dat gaan we monitoren aan de schoorsteen. Voor wat betreft de opslag van gevaarlijke stoffen hebben advies ingewonnen bij verschillende instanties. We kiezen in de vergunning voor de zwaarste mogelijke veiligheidsnorm voor de opslag van de stoffen.”

Geurhinder
De stankoverlast is niet opgenomen in deze vergunning; daarvoor heeft de gemeente een aparte zogenaamde maatwerkregel opgesteld. “Hier is door de buurt bezwaar op gemaakt en die zaak ligt nu onder de rechter”, zegt Porskamp. In de maatregel van de gemeente staat onder andere dat Vitelco een hogere schoorsteen moet plaatsen en dat er een mechanische afzuiging moet komen bij het laden en lossen. “Maar deze maatregelen gaan pas in als de rechter een uitspraak heeft gedaan. Vanaf dan heeft het bedrijf twee jaar tijd om alle aanpassingen door te voeren.”

Verhuizing niet aan de orde
De verhuizing van Vitelco naar bijvoorbeeld een industrieterrein, is vooralsnog niet aan de orde, vertelt de wethouder. “We hebben daar een paar jaar geleden wel over gesproken met het bedrijf en en ook een bod neergelegd maar daar is verder niet op ingegaan. We hebben ook geen signalen gekregen dat het bedrijf intenties heeft om te verhuizen.” Porskamp legt uit dat de vergunning vanaf nu 6 weken ter inzage ligt. De buurt is door de gemeente op de hoogte gebracht van de vergunning. Omwonenden die een zienswijze hebben ingediend tegen de ontwerp-omgevingsvergunning, kunnen tegen deze definitieve omgevingsvergunning beroep instellen bij de Rechtbank Gelderland.

Buurt voelt zich in de steek gelaten
De buurt is negatief gestemd over de vergunning, zo laat Eveline Zuurbier namens de omwonenden weten. “Dit besluit toont maar weer eens aan hoe weinig creatief de gemeente Oost Gelre is en dat ze met de leerlooierij/fabriek in hun maag zitten. Waarom komt de gemeente niet met een exitplan om Vitelco te verplaatsen naar De Laarberg? In plaats daarvan zoekt de gemeente er allerlei juridische regels bij zodat ze niets hoeven te doen en geen sores hebben met de grote macht van de Pali-groep waar Vitelco onder valt. Er wordt gekozen voor de makkelijke weg en daarmee laten ze de buurt in de steek. Er wordt gespeeld met onze gezondheid. De stank van de fabriek is nadelig voor het leven in de wijk eromheen. Met straks zo’n hoge schoorsteen die schadelijke stoffen uitstoot, heeft zelfs heel Lichtenvoorde er last van.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant