Afbeelding

Vitelco, de Tatasteel van Lichtenvoorde

Algemeen

Iedereen is bezorgd over Vitelco midden in Lichtenvoorde. Het bedrijf 6 dagen in de week: de leerlooitrommels draaien 24/7. Een zware jongen, tot de zware industrie behorend.

Daarom is het niet te bevatten dat het college van de gemeente Oost Gelre gewoon over de buurt/Lichtenvoorde heen walst. Het besluit is gevallen: Vitelco krijgt de omgevingsvergunning.

Hoe weinig creatief is Oost Gelre!?

Hoe zeer laat ze de wet bepalen door Vitelco/de Pali-group?

Waarom komt Oost Gelre niet met een exit-plan: over tien jaar is Vitelco verplaatst naar de Laarberg? Daar had ze op z’n minst over kunnen nadenken?

Blijkbaar is er een gemakkelijkere weg: gewoon de omgevingsvergunning afgeven. Geen sores met Vitelco en geen lef hebben om op te komen voor de gezondheid van burgers en het normale leven in de omliggende wijken. Onze gezondheid (je mag max. 4 uur verblijven staat in de milieuwetgeving RO) wordt wel gebruikt bij een vergunningsaanvraag of bestemmingsplanwijziging door horeca- en detailhandelbedrijven in de directe omgeving voor bijvoorbeeld naar bestemming wonen of naar dienstverlening of een uitbreiding. Veranderen, meegaan met ontwikkelingen, verbeteren mogen deze bedrijven niet omwille van de bedrijvigheid van hun buur Vitelco. Om de leerlooierij met eiwitfabriek liggen de zogenaamde stank- en hindercirkels. Daar is geen ontwikkeling mogelijk: desastreus voor het gebied.

Deze vergunning-verstrekking aan Vitelco is nadelig voor de levendigheid in de wijken er omheen en uiteindelijk voor heel Lichtenvoorde.

En dan is er nog iets wat tegenstrijdig is en niet goed voor Lichtenvoorde. Wel een hoge schoorsteen van 30 meter die schadelijke stoffen zo ver mogelijke weg uitblaast, maar inpandig en in overdruk laden en lossen (stank, geluid, vieze stoffen) zijn niet nodig -overbodig- voor de vergunning?

En wel iets doen tegen blauwalg in de Grolse gracht, en niet tegen de rode stof (roodalg door zwaveluitstoot) die ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengt? We laten niet over ons heenlopen. We laten het er niet bij zitten.


Ingezonden artikel namens de buurt Aaltenseweg, Dijkstraat, Tongerlosestraat, Rode van Heeckerenstraat, Heckinckstraat, Wentholtstraat, V/d Meer de Walcherenstraat, Vragenderweg en Weijenborgerdijk

Rode aanslag in de dakgoten. Foto: Eveline Zuurbier

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant