Vlnr: Wout Tuinte van Dusseldorp, wethouder Bart Porskamp en Berrie Span van de gemeente Oost Gelre. Foto: Kyra Broshuis

Vlnr: Wout Tuinte van Dusseldorp, wethouder Bart Porskamp en Berrie Span van de gemeente Oost Gelre. Foto: Kyra Broshuis

Bentinckstraat en omgeving op de schop

Algemeen

LICHTENVOORDE - Een klimaatrobuuste omgeving met meer groen. Vier straten in Lichtenvoorde worden heringericht en daarbij is de klimaatverandering een belangrijk aandachtspunt. Maandag 25 oktober is om 08.00 een start gemaakt met de Middachtenstraat. Ook de Bentinckstraat, de Van Raesfeltstraat (tussen de Middachtenstraat en de Van Reedestraat), en de Van Reedestraat worden aangepakt. De openbare ruimte hier wordt helemaal opnieuw ingericht. 

Door Kyra Broshuis

Eén stoep is voldoende
Projectleider Barrie Span van de gemeente Oost Gelre vertelt: “We gaan hier in de Middachtenstraat aan één kant de hele stoep verwijderen; dat gaat om zo’n 20.000 tegels die overigens hergebruikt worden. Op de plek van de stoep komt een groenstrook met gras en bloemen. Uiteraard blijven de mooie grote bomen hier staan. We willen toe naar een klimaatrobuuste gemeente en het is vaak niet nodig om aan twee kanten van een straat een trottoir te hebben. Er wordt er onder het wegdek een waterbergende fundatie aangebracht. Bij heftige regenbuien komt het water eerst in deze fundatie en zakt dan langzaam weg in de ondergrond. Zo wordt het grondwater voor een langere tijd aangevuld en kunnen we de gevolgen van de droogte verminderen.”

De gemeente heeft eerder al keukentafelgesprekken gevoerd met de bewoners om mensen bewust te maken van de effecten van de klimaatverandering. Alle aanwonenden van de vier straten krijgen een regenwaterafkoppelset waarmee ze hun regenpijp eenvoudig kunnen afkoppelen van het riool. “Hier in de straat is zelfs al iemand die een ondergrondse wateropslag heeft gerealiseerd en het opgevangen water gebruikt voor bijvoorbeeld het wassen van de auto en het doorspoelen van het toilet.”

Meedenken
Wout Tuinte, projectleider van het bouwteam van Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek is al vanaf het begin betrokken bij het proces. “Al direct bij de ontwerpfase hebben we meegedacht, ook in samenwerking met de buurtbewoners. Een van de belangrijke punten hier is dat het water dat op de daken valt, via de waterbergende fundatie, weer wordt teruggeven aan de bodem.”

De verwachting is dat de werkzaamheden aan de vier genoemde straten tot aan de zomervakantie zullen duren. 

Remisepark
“En daarna gaan we aan de slag met het Remisepark. Dat doen we met een lokale ondernemersgroep genaamd De Groene Ruyt. Deze groep, een samenwerkingsverband tussen kweker Eltjo Rendering uit Barlo, landschapsarchitect Dyon Temming en hovenier Oswald te Dorsthorst (beiden uit Lichtenvoorde), ontwikkelt grote particuliere en openbare groenvoorzieningen op basis van de Integrale Beplantingsmethode Ruyten waarmee deze gebieden kunnen bijdragen aan de doelstellingen op het gebied van biodiversiteit, klimaatadaptatie, natuurinclusiviteit, CO2 en fijnstof. Er is ook een ontwerpteam van bewoners dat meedenkt over de inrichting van het parkEr is een visie opgesteld voor de lange termijn. Het Remisepark wordt echt ingericht met oog op de toekomst. Klimaatrobuust inderdaad”, zegt Berrie Span. 

Meer weten over de herinrichting van de straten en het park? Kijk op www.oostgelre.nl/bentinckstraat

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant