Keistad aan de Maas

Keistad aan de Maas

Terwijl in Den Haag alweer maatregelen worden bedacht om de inmiddels vierde golf het hoofd te bieden, komt er uit de gemeente Oost Gelre deze week goed nieuws. Volgens de Toerisme & Recreatie agenda leverde Oost Gelre in 2019 namelijk het grootste aandeel aan toeristische bestedingen van alle gemeentes in de Achterhoek en ten opzichte van twee jaar daarvoor is dat aandeel zelfs gegroeid met 15 procent, zo stond op elna.nl te lezen.

Ik krabde mijzelf bij het lezen van dit bericht even achter de oren. Oost Gelre als grootste verdiener aan het Achterhoekse toerisme? Winterswijk met al zijn campings en Duitse dagjesmensen leek mij daarvoor toch eerder in aanmerking te komen. Al snel werd het me duidelijk: megaevenement de Zwarte Cross blijkt de grote aanjager. 

Het is natuurlijk een lot uit de loterij dat de Feestfabriek destijds koos voor de Schans in Lievelde om er met het grootste festival van Nederland neer te strijken maar het maakt je ook kwetsbaar. Wat als de aanstaande maatregelen (die de komende dagen vast en zeker weer zullen uitlekken) ook de editie van 2022 de nek om gaan draaien? Gelukkig hebben we in Lichtenvoorde zoveel meer te bieden dan alleen de Zwarte Cross. En nu de maximumsnelheid in alle bebouwde kommen in Oost Gelre van 50 naar 30 wordt afgeschaald, hebben de vakantiegangers extra veel tijd om eens goed om zich heen te kijken en van ons prachtige dorp te genieten. 

Een strategische zet van de gemeente. Immers, in zo’n traag tempo lukt het je niet om de hele Keistad in één dag te bekijken. Overnachten wordt dan onvermijdelijk en kan behalve op de boerencampings ook op de camperplaatsen bij Meekenesch. Ik heb hier in het verleden wel eens een column over geschreven waarin ik het nut van deze full service camperplekken in twijfel trok maar ik moet nu toch eerlijk bekennen dat ik er afgelopen zomer de nodige campers heb zien staan. Als je er nu gaat kamperen, krijg je er zelfs een geweldig uitzicht op een heuse Levi Jacobs muurschildering bij. Dat wil zeggen, op de helft van het ontwerp want de bedoeling is dat volgend voorjaar de andere helft op de rechtervleugel van het gebouw wordt geschilderd. Maar ach, voordat deze muurschildering je gaat vervelen, ben je toch alweer vertrokken. De servicezuilen van de amper een jaar geleden gerealiseerde camperplekken beschikken enkel over een kwartjesmeter dus zo gauw je door je kleingeld heen bent, is het weer verkassen geblazen.

Oost Gelre zet nu in op sterke groei van de toeristische sector maar omgevingsbewust als onze gemeente is, wordt de leefbaarheid daarbij niet uit het oog verloren. ‘We willen geen Giethoorn worden’, aldus de wethouder. Daar hebben we in Lichtenvoorde voorlopig nog geen last van. Met de rode stof op de daken en pijp van stinkfabriek Vitelco hoog in de lucht heeft de Keistad meer weg van Rotterdam dan van Giethoorn. In het klein natuurlijk, maar de overeenkomsten zijn navenant. Alleen de Maas ontbreekt nog maar die hebben ze ondertussen al in de wet gevonden.


Kees Kiezel
keeskiezel@outlook.com

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden