Een aantal leden van het Achterhoeks Wijnmakersgilde tijdens een Foto: Jos Betting

Een aantal leden van het Achterhoeks Wijnmakersgilde tijdens een Foto: Jos Betting

Achterhoek Wijnmakergilde, de hobbyclub voor de ware wijnliefhebber

Algemeen

‘Over wijn raak je nooit uitgeleerd’

ZIEUWENT - Wat begon met een paar enthousiastelingen die wijn wilden leren maken van de druivenranken uit hun tuin, is zo’n twintig jaar later uitgegroeid tot een gezellige club van ware wijnliefhebbers. Het Achterhoek Wijngilde kent zo’n dertig hobbyisten, dames en heren van diverse leeftijden, die maandelijks bijeen komen in het Dorpshuis van Harreveld. Een van hen is Gerard Domhof uit Zieuwent. Hij zocht in aanloop naar zijn pensioen een interessante hobby en die vond hij bij Achterhoek Wijngilde, een club waarvan hij nu al weer heel wat jaren lid is.

Door Annekée Cuppers

Gerard vertelt: “Ik heb altijd in de bouw gewerkt en toen mijn pensioen in zicht kwam, wilde ik eens heel wat anders doen en toch onder de mensen blijven. Ik had wat bessenstruiken bij huis en via via kwam ik bij het Achterhoeks Wijngilde terecht. Wijn maken is een boeiende bezigheid. Je begint met wat bessen en eindigt uiteindelijk met een fles lekkere wijn. Tenminste, dat is de bedoeling. Er zijn veel zaken die het wijnmaakproces kunnen beïnvloeden en soms gaat er wel eens wat mis. Dan kan alles de gootsteen in, ook dat komt voor. Des te groter is de voldoening als het wél lukt en je met gepaste trots je familie of vrienden een heerlijk zelfgemaakt wijntje kunt inschenken.”

Tijdens de gildeavonden wisselen de leden kennis en weetjes uit over wijnen, wijn maken en alles wat daar bij komt kijken. En natuurlijk wordt er geproefd, al wordt er op de clubavonden niet echt gedronken. “Dat proeven en beoordelen doe je door je zintuigen te gebruiken. Je kijkt, ruikt en neemt daarna een slok in je mond om de smaak te beoordelen. Daarna spuug je de wijn weer uit, hoewel het natuurlijk niet verboden is hem door te slikken. Per clubavond proeven en bespreken we maximaal 5 verschillende wijnen. Regelmatig nodigen we gastsprekers uit en gaan op excursie. Ook bezoeken we met de club de jaarlijkse keuringsdag in Oss waar we onze wijnen kunnen laten beoordelen. En aan het eind van het seizoen is er een afsluitende barbecue waarbij er natuurlijk wel een goed glas gedronken wordt.”

Tijdens het
proces kan er
veel misgaan,
des te groter
de voldoening
als je een
heerlijk zelfgemaakt
wijntje kunt
inschenken


De wijnclub kent leden uit o.a. Oost Gelre, Aalten, Winterswijk en oude IJsselstreek en omstreken die ieder op hun eigen manier met wijn en wijn maken bezig zijn. “We hebben leden die een gedeelte van een commerciële wijngaard hebben geadopteerd en zelf druiven plukken voor hun wijnen maar ook leden die zelf geen wijn maken maar alleen de gildeavonden bezoeken om kennis op te doen. Wat we met elkaar gemeen hebben is dat we allemaal wijnliefhebbers zijn. Over wijn valt nog zoveel te leren, daarover raken we nooit uitgepraat.”

Cursus wijn maken
Om de twee à drie jaar organiseert het Achterhoek Wijngilde van januari tot en met maart een cursus wijn maken. Geïnteresseerden hoeven niet zelf over druivenranken of andere ingrediënten te beschikken (er wordt ook wijn gemaakt van vruchten, bloemen, bessen, etc.), alle benodigde materialen zijn bij het cursusgeld inbegrepen. Cursisten zijn automatisch een jaar lang lid van de club. Het is ook mogelijk om zonder de cursus lid te worden van het Achterhoek Wijngilde.

Zie voor verdere informatie wijnmakergildeachterhoek.jouwweb.nl of bel met 06 22 67 51 12.

Gistflessen, cursusmateriaal en flessen wijn. Foto: Annekée Cuppers
Foto: Jos Betting

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant