De Canadese Adrianne krijgt van Jan Geerdink uitleg over de gevonden spullen. Foto: Kyra Broshuis

De Canadese Adrianne krijgt van Jan Geerdink uitleg over de gevonden spullen. Foto: Kyra Broshuis

Canadezen op bezoek bij Crashmuseum

Algemeen

Nabestaanden ontvangen aandenken aan oudoom

LIEVELDE - In een weiland in het Woold bij Winterswijk crashte op 21 februari 1945 een Canadees vliegtuig met aan boord zes mannen. Vier van hen overleefden het niet. Arnold Dales wel, hij sprong op tijd uit het vliegtuig en brak alleen zijn been. 

Door Kyra Broshuis

Zaterdag, 76 jaar later, bezoekt de Canadese Adrianne Parke (32) met haar man en zoontje het Crashmuseum in Lievelde om het verhaal over de crash van haar oudoom Dales te horen. Ze zijn op vakantie in Nederland en willen graag het museum bezoeken. “Mijn oudtante, de zus van Arnold, is hier ook een keer geweest en dat was erg emotioneel voor haar. Ze had hier het gevoel dat ze dichter bij haar broer was dan ooit tevoren.”

Opgegraven
Jan Geerdink van het Crashmuseum weet nog dat hij zelf de resten van het wrakstuk heeft opgegraven. “Dat was ergens begin jaren ‘80. We werden getipt en hebben de plek opgezocht en uiteraard toestemming gevraagd aan de boer. Alles wat we gevonden hebben, is hier gedocumenteerd en opgeslagen.”

Geerdink laat Adrianne het afgekaderde deel van meterslange vitrine zien waar de spullen liggen die bij het wrak horen. Er liggen bijzondere spullen zoals een stapeltje 10 gulden biljetten met koningin Emma erop en een escapekit met naalden, lucifers, waterzuiveringspillen, pijnstillers en een scheermes. Ook de motor van het vliegtuig, een Lancaster BP666, staat in het museum. 

Arnold Dales werd na de crash naar een nabijgelegen boerderij gebracht maar moest, in verband met zijn gebroken been naar het ziekenhuis. Daarna is hij een Duits gevangenkamp terecht gekomen.”

Overleefd
Adrianne vertelt dat Dales de oorlog overleefd heeft. “Hij is na de oorlog vanuit Duitsland naar Engeland vervoerd voor de revalidatie. Het duurde lang voordat het thuisfront wist dat hij nog leefde. Mijn oudoom is uiteindelijk 84 jaar oud geworden. Over de oorlog sprak hij niet veel.” In Canada wordt nog altijd aan de schoolkinderen verteld welke rol de Canadezen in de oorlog hebben gespeeld en hoe belangrijk ze zijn geweest voor de bevrijding. “We merken dat er hier in Nederland nog altijd positief wordt gereageerd als we vertellen dat we uit Canada komen”, lacht Adrianne.

Van Geert-Willem Huis in ‘t Veld van het Crashmuseum krijgt de Canadese familie een zogenaamde zuiger aangeboden die uit het neergehaalde vliegtuig van haar oudoom komt. “We zijn heel verrast met dit museumstuk”, reageert Adrianne. “Ik ga het bij thuiskomst direct laten zien aan mijn oma, de zus van Dales, zij is ver in de negentig maar heeft het nog heel regelmatig over haar broer.”

De Canades Adrianne krijgt een aandenken aan haar oudoom Arnold Dales uit handen van Geert-Willem Huis in 't Veld. Foto: Kyra Broshuis

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant