Gekkies

De papierprijzen rijzen de pan uit. Daarom in het kader van kostenbesparing deze week een gerecyclede column van Kees Kiezel uit augustus 2020 die nog niets aan actualiteit verloren heeft.

Gekkies

Gekkies. Je hebt ze in alle soorten en maten. Zo heb je de 5G-gekkies, de viruswaanzinnigen, Bill Gates-gate-aanhangers, antivaxxers, grondwetschreeuwers, klimaatcritici en ga zo maar door. Wat al deze gekkies gemeen hebben, is dat ze een mening hebben die haaks staat op wat in het als algemeen aanvaard gedachtegoed kan worden bestempeld.

Andersdenkenden wegzetten als gekkies en complotdenkers is prettig en comfortabel. Noem het ‘inhoudsloos geblaat’, maak ze belachelijk door over aluminium helmpjes te beginnen, zet ze weg als onverantwoordelijke egoïsten of sekteleiders, maak ze uit voor verwende grondwetdrammers, focus je op ongelukkige uitspraken en vergeet vooral niet jouw persoonlijke ervaringen als maatstaf te nemen zodat je gegarandeerd iedere discussie bij voorbaat dood slaat.

Je hoeft dan niet na te denken over wat er nu eigenlijk gezegd wordt. Je hoeft er niet over na te denken of er wellicht ook mensen tussen lopen zoals jij en ik. Mensen die zich zorgen maken en het vertrouwen in de beschermende rol van de overheid ter discussie durven te stellen. Die zich afvragen of dat wat er als zogenaamde waarheid wordt aangenomen, wel klopt. En als je je daar geen zorgen over hoeft te maken, dan slaapt dat toch gelijk een stuk rustiger.

Stel je voor dat je moet gaan nadenken of het eigenlijk wel zo’n goed idee is geweest om een wet in te voeren waarbij we voor onbeperkte tijd heel veel macht bij één minister neerleggen. Met daarbij een vangnetregeling voor het geval er nog zaken vergeten zijn zoals een algehele mondkapjesplicht, het in quarantaine plaatsen van complete appartementencomplexen of gedwongen vaccinaties. Of over hoe het kan dat internetproviders 5G mogen uitrollen zonder dat er goed en gedegen onderzoek is verricht naar mogelijk schadelijke effecten op mensen, dieren en planten. Dat je wakker zou liggen van het feit dat waar vroeger bijwerkingen van medicijnen in het belang van de patiënt openbaar werden gemaakt, deze nu vallen onder het bedrijfsgeheim van de farmaceut. Of het erg is dat YouTube, LinkedIn en Facebook filmpjes, posts en accounts van hun platformen verwijderen waarvan de inhoud niet strookt met het beleid van de WHO. Of er nu sprake is van een onnozele huis-, tuin- en keukentheorie door tante Jet van driehoog achter of de bevindingen van artsen, wetenschappers of deskundigen. Zomaar wat zaken waar je als door de coronacrisis getergde burger niet ook nog eens mee lastig gevallen wilt worden.

Gekkies vullen er hun dagen mee, met het bloggen en posten over complottheorieën, de een soms nog bizarder dan de andere. Maar wat al die gekkies met elkaar gemeen hebben, is dat ze, soms op een wat ongelukkige manier, indirect vragen stellen waarop we het antwoord eigenlijk niet weten of misschien niet willen weten. Vragen die de wereld nog ingewikkelder maken dan ie al is en dan net nu we dat er niet bij kunnen gebruiken. En dat mogen we gedram vinden, inhoudsloos geblaat of verdachtmakerij, zolang we de mening van de meerderheid verwarren met de waarheid en we geloven dat de overheid altijd het beste met ons voorheeft, zijn we zelf net zo gek(kie).


Kees Kiezel
keeskiezel@outlook.com

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden