<p>Zwembad Meekenesch in Lichtenvoorde kan nog 20 jaar door in dit gebouw. Foto: Kyra Broshuis</p>

Zwembad Meekenesch in Lichtenvoorde kan nog 20 jaar door in dit gebouw. Foto: Kyra Broshuis

Meekenesch kan nog 20 jaar mee

‘Daarna houdt het echt op in dit gebouw’

Door Kyra Broshuis

LICHTENVOORDE - De Stichting Exploitatie Meekenesch (SEM) doet het erg goed, voortreffelijk zelfs. Dat zegt wethouder Bart Porskamp. Het college van de gemeente Oost Gelre wil nog 20 jaar door met het zwembad én met de SEM. Op 1 januari 2013 is er een exploitatieovereenkomst tussen SEM en de gemeente voor 10 jaar afgesloten. De gemeente wil de overeenkomst graag verlengen en daarnaast een eenmalige bijdrage voor de renovatie van het zwembad leveren. Ook het bestuur van de SEM wil graag de exploitatie van het zwembad voortzetten. 

Veel vrijwilligers en bezoekers
“We zijn al geruime tijd met elkaar in gesprek over de toekomst van het zwembad”, legt Porskamp uit. “De SEM wil de huidige aanpak voortzetten, maar ook het zwembad nog beter gaan benutten. Er zijn rond de 70 vrijwilligers die zich inzetten voor het zwembad. Het aantal bezoekers is de laatste jaren toegenomen; circa 5.000 bezoekers komen maandelijks naar Meekenesch voor bewegen en ontmoeten. Om het zwembad nog minimaal 20 jaar te kunnen exploiteren moet onderhoud en renovatie uitgevoerd worden.”

Eenmalige bijdrage
De SEM wil het zwembad verduurzamen en moderniseren. Doordat de stichting de afgelopen jaren het zwembad uitzonderlijk goed heeft geëxploiteerd kan zij zelf een deel van renovatiekosten op zich te nemen. Daarnaast kan SEM een beroep doen op landelijke overheidssubsidies voor bouw en onderhoud van sportaccommodaties. De gemeente wil een bijdrage leveren van 1.444.737 euro. “Met name de technische installatie en het bassin zijn grote kostenposten. Door de aanpassingen zal het gebouw straks een stuk energiezuiniger zijn. De jaarlijkse bijdrage van 177.000 blijft staan. “Er komt nu eenmalig een extra bijdrage. We verwachten dat het bad dan nog 20 jaar meekan. Daarna houdt het echt op in de huidige vorm in dit pand. De periode van 20 jaar maakt het de investering waard. Het houden van waterpolowedstrijden van ZPC Livo blijft, ook na de renovatie, onmogelijk. “Dan zouden we nog veel meer geld moeten uitgeven. ZPC Livo zal de de waterpolowedstrijden in een ander zwembad moeten spelen, zoals nu ook het geval is.”

De raad moet nog een besluit nemen over het voorstel. Het staat op de agenda voor 14 december. 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden