Kwartetten met Kunst

Kwartetten met Kunst

Oost Gelre is weer een nieuw evenement rijker: ! 

De aftrap voor deze activiteit vond afgelopen week plaats in het gemeentehuis. Het initiatief ontstond geheel spontaan nadat de expositie ‘VROUW’ nog voor deze officieel geopend was, al zorgde voor wat negatieve reacties die mogelijk zouden kunnen uitmonden tot bedreigingen aan het adres van het personeel. Zodoende besloot de directeur van het gemeentehuis de expositie die bestaat uit grafische en 3D ontwerpen links en rechts wat te herschikken. 

“Mag ik van jou in de categorie Verminking de vrouw met de geamputeerde borst?”, vroeg directeur aan de baliemedewerkster van burgerzaken. “Nee, heb ik niet”, antwoordde de medewerkster, “maar heb jij voor mij in de categorie Zwangerschap de onthoofde vrouw? En van de Lichaamsvormen de, ja wat is het eigenlijk, een vulva?” 

Ik vraag me af of ze dat bij andere tentoonstellingen ook zo doen. Dat je bijvoorbeeld in het Galleria dell’Accademia in Florence vraagt of ze het standbeeld van David even een lendendoekje om kunnen doen of een confronterend street art-werk van Banksky waar je even met een verfrolletje overheen gaat. Lastiger wordt het als je in het Openluchtmuseum niet tegen ons koloniale verleden kunt. Zo’n Molukse barak verplaatsen naar een wat minder in het oog springend hoekje is toch net even wat lastiger.

De expositie met de handzame stukken van Cynthia, Astrid en Natasja is wat dat betreft perfect voor de Keistad. Oftewel: waar een klein dorp groot in kan zijn.


Kees Kiezel

keeskiezel@outlook.com

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden