Renata Bodgan. Foto: eigen foto
Renata Bodgan. Foto: eigen foto

Goudsmid Renata neemt graag de tijd voor haar klanten

LIEVELDE-  In hartje Lievelde is sinds een jaar een bijzondere onderneming gevestigd: Atelier Renata. Onderneemster en goudsmid Renata Bogdan (46) runt hier haar eigen Atelier Edel&Smederij Renata. De uit Hongarije afkomstige Renata woont sinds 5 jaar in Lievelde. “We zijn vanuit Tilburg hiernaartoe verhuisd omdat mijn partner, een geboren Lieveldenaar, graag terug wilde naar zijn geboortegrond. Ik heb de opleiding juwelier/goudsmid in Schoonhoven gevolgd en ben al 23 jaar in het vak werkzaam. Na de verhuizing heb ik eerst 2 jaar in loondienst gewerkt, maar ik miste het echt: mijn werkbank, tangetjes, in één woord mijn vak. Uiteindelijk heb ik besloten om een eigen atelier in te gaan richten. Na een korte zoektocht ben ik aan deze mooie ruimte aan de Lievelderweg gekomen. De plek is fantastisch en ik heb hier echt de ruimte om mensen mijn werk te kunnen laten zien.”

‘Het is echt
een ambacht,
werken met
je handen,
iets nieuws
creëren!’


Oud goud restylen
Het atelier is ingericht met uiteraard meerdere werkbanken met alle mogelijke gereedschappen en benodigdheden voor het werk van de goudsmid en juwelier. In de keurig ingerichte vitrines staan diverse zilveren sieraden, besteksetjes, verzilverde spaarpotjes en een kleine collectie aan horloges. Een leuk cadeautje kun je hier dan ook zeker vinden. In het atelier houdt de onderneemster zich bezig met het maken van nieuwe sieraden in opdracht, restylen van gouden en zilveren sieraden en verschillende reparaties aan sieraden en horloges. “Ik maak bijvoorbeeld van oud familiegoud nieuwe sieraden; uiteraard altijd in nauw overleg met de klant. Daarnaast werk ik veel met edelstenen en voer ik reparaties uit aan horloges en sieraden. Je kunt ook zeker voor een horlogebatterij of horlogebandje bij mij terecht. Maar mensen komen ook bij me omdat ze bijvoorbeeld sieraden met een emotionele waarde willen laten restylen.”

Een echt ambacht
Tijd nemen voor de klant en luisteren naar de wens van de klant, dat is voor Renata het allerbelangrijkst. “En dat geldt voor alle aspecten van mijn werk. Ook als er bijvoorbeeld kinderen komen om gaatjes te laten schieten; geduld en uitleg is belangrijk. Ik krijg regelmatig mensen hier die met een kistje juwelen uit een erfenis komen. We bekijken samen de sieraden en ik kan dan voor hen de waarde bepalen zodat het eerlijk verdeeld kan worden. Weet je wat zo mooi is aan dit werk? Het is echt een ambacht, werken met je handen, iets nieuws creëren! Met de tijd meegaan en op de hoogte zijn van alle nieuwe technieken, blijven ontwikkelen is een belangrijke factor in mijn vak, ik blijf constant bijleren. Een groter atelier wil ik op dit moment niet; ik wil het graag kleinschalig en persoonlijk houden.”

Benieuwd wat Renata voor u kan betekenen? Kijk dan op www.edelensmederij.nl of loop binnen bij het atelier aan de Lievelderweg 127A in Lievelde. De openingstijden zijn op dinsdag, woensdag en donderdag van 12:00 tot 17:00 uur en op zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur. 0p vrijdag is het atelier meestal gesloten omdat Renata dan bijscholing volgt.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden