Palingpoppers

Palingpoppers

Pakjesweekend is achter de rug. Omdat 5 december op zondag viel, hebben veel mensen pakjesavond al op zaterdagavond 4 of zelfs vrijdagavond 3 december gevierd. Dat scheelt piekbelasting voor de Sint en zijn veelkleurige Pieten. Allemaal in het kader van ‘flatten the curve’.

De lijstjes voor de Top 2000 zijn ook gemaakt. Zoals elk jaar schieten mij na het inzenden van mijn stemlijst tientallen nummers te binnen die er ook in hadden gemoeten. En je kunt natuurlijk nog een lijstje insturen, nog wel twee, gewoon een ander e-mailadres gebruiken. Daar hoef je geen geoefend hacker voor te zijn. Maar een tweede lijstje zou niet eerlijk zijn, niet volgens de regels, dus daar wil ik mij niet aan bezondigen. Bovendien wil ik niet de Top 2000 en daarmee de Nederlandse bevolking te veel beïnvloeden met mijn mening, die druk kan ik niet aan. Deze wekelijkse column is al bijna te veel.

De top 10 is inmiddels bekend. Bohemian Rhapsody is weer terug op nummer 1, niet mijn grootste favoriet maar in elk geval een stuk beter dan Rollercoaster van de sympathieke Danny Vera. Maar aan sympathie hebben we niks, aan briljante muziek hebben we wat (Music was my first love ... John Miles stierf net te laat voor een hogere notering, doodgaan is goed voor je positie in de lijst). Ik besef dat door deze opmerking van mij Danny volgend jaar nog lager zal staan, maar dat is dan maar zo.

Ernstig is wel dat Heroes van David Bowie dit jaar niet in de top 10 staat. De rest van de lijst is nog niet bekend, dus ik hoop maar dat het nummer op 11 staat. Zou ook wel mooi symbolisch zijn dat carnavalsgetal en een kleine troost. Want ik vrees (of neutraal gezegd: ik verwacht) dat alle carnavalsactiviteiten alsnog worden geschrapt. Of ze worden vervangen door online festiviteiten. Kan ook leuk zijn, maar toch anders. Aangeschoten in je eentje de polonaise lopen met uitzicht op je beeldscherm, het is het net niet helemaal.

Op het beeldscherm was afgelopen weekend al wel het palingoproer in Volendam te zien. Actievoerders van Kick Out Zwarte Piet werden door de rooms-katholieke vissers en palingpoppers, al dan niet chemisch gestimuleerd, het dorp uitgejaagd. Mijn best wel ontwikkelde pakjesavondbubbel kwam helemaal klem te zitten tussen wat het hoofd vindt en wat het hart vindt. Schande dat er geweld wordt gebruikt tegen vreedzame demonstranten, al was de demonstratie dan niet toegestaan door de gemeente. Toen dat er voor de huiskamerbühne uit was, vonden we het allemaal (inclusief het niet-witte bubbellid) eigenlijk wel leuk. Een soort Asterix en Obelix-gevoel. En dat gevoel werd alleen maar sterker nadat we meer toastjes met paling en toverdrank op hadden - geen paniek, we zijn allemaal ruimschoots 18+, zelfs 25+ dus onze hersens zijn uitontwikkeld, beter wordt het niet.

Eigenlijk kregen we zin in een bezoek van KOZP aan Oost Gelre. Gewoon uit lokaal-journalistieke belangstelling.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden