Afbeelding

Democratie in Oost Gelre

Opinie

Vorige week maandag was er een online infoavond voor de wijken Hofesch, Switbertushof en Kerkhoflaan met betrekking tot de verplaatsing van de FCCL BMX-baan naar het Eschpark in Lichtenvoorde. Deze infoavond is terug te kijken op: studio544.nl/bmxbaan. Bij deze mijn reactie op dit fenomeen….

Zoals bekend heeft de gemeenteraad Oost Gelre ingestemd met het verplaatsen van de BMX-baan naar het Eschpark in Lichtenvoorde. Maandagavond 17 januari konden buurtbewoners uit de wijken Hofesch, Kerkhoflaan en Switbertushof online een presentatie bijwonen, gegeven door de gemeente met onder andere wethouder Frank en de voorzitter van de FCCL de heer Coen Gribbroek. Vragen konden in een chat gesteld worden.

Wat meteen opviel was het ontbreken van een vertegenwoordiger uit de buurt aan de info-tafel. Verder kon er niet gediscussieerd worden over bepaalde punten. Het is immers coronatijd, een fysieke bijeenkomst kon niet plaats vinden. Betekende dus dat vele wijkbewoners, die geen zitting hebben in een klankbordgroep, hun mening op geen enkele wijze konden ventileren.

Zo is er mijns inziens wederom niet echt sprake van een volwaardige participatie van buurtbewoners maar eenrichtingsverkeer vanuit de gemeente en de FCCL naar wijkbewoners toe. Dit is een lijn die meteen al met het instellen van de eerder genoemde klankbordgroep na een eerste infoavond gevolgd werd, nl. wel punten kunnen aandienen over de invulling van het terrein maar niet ingaan op de bezwaren, geuit in een enquête door meer dan 50 gezinnen uit de buurten rondom het Eschpark, die een BMX baan gewoon niet willen zo dicht op hun huizen. In de gemeente raad waren er twee partijen, te weten OOG en OLW, die wel in het belang van de huidige bewoners tegen de verplaatsing van de baan stemden. De overige partijen vinden het belang van zo’n 100 leden van de FCCL, komende uit quote FCCL-site: ‘de gehele regio van Arnhem tot Eibergen, van Winterswijk tot Vorden’, groter dan die van hun eigen ingezetenen.

Op deze infoavond werd bijvoorbeeld een punt als parkeerverbod op de Kerkhoflaan eenvoudig afgewimpeld als zijnde ‘niet nodig’. Bij evenementen staan er immers parkeer-/verkeersregelaars en er is parkeerruimte genoeg.. Ook de licht- en geluidsoverlast werd flink gebagatelliseerd als zijnde ‘overlast is bespreekbaar, huidige omwonenden omgeving (Pastoor van Arsschool) BMX-baan vinden het jammer dat de baan verdwijnt, we gebruiken ledverlichting, de geluidsspeakers worden van de woningen af gericht etc.’. Vergeten wordt hierbij dat het Eschpark een transformatie ondergaat, namelijk van een groene long, zorgend voor nog enig woongenot, naar een steeds drukker wordende woonomgeving met overlast van onder andere de Twenteroute, luidruchtig fietsverkeer in het weekend richting Vlinderbrug, een drukke oversteek op de Richterslaan, evenementen op de sportvelden enzovoorts.

De aanwezige flora en fauna in de houtwallen gaan het eveneens ontgelden. Volgens een in opdracht van de gemeente Oost Gelre uitgevoerde eco-scan zijn er geen belemmeringen om de BMX-baan te realiseren. Ik had niet anders verwacht. Uiteindelijk wordt één motief amper genoemd nl. het bouwrijp maken van het huidige terrein aan de Bernard ter Haarstraat. Dat levert immers geld op in tegenstelling tot een door de buurt van het Eschpark geopperd alternatief als een vlindertuin aansluitend op het Beekdal in plaats van de bewuste BMX-baan.


Ton Meijer
Lichtenvoorde

Ontwerp voor de fietscrossbaan op het Eschpark. Afbeelding: bouwkundig ontwerpbureau Witstaart

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant