Longa ’30 en RKZVC presenteren zich aan het talrijke publiek. Foto: Theo Huijskes

Longa ’30 - RKZVC bij 0-1 gestaakt

Sport

Scheidsrechter na zweepslag uitgeschakeld

Door Theo Huijskes

LICHTENVOORDE - De derby van het Oosten binnen de gemeente Oost Gelre tussen Longa ’30 en RKZVC, werd afgelopen zaterdag tot teleurstelling van het massaal opgekomen publiek in de 59ste minuut gestaakt. Aanleiding was een zweepslag, die het scheidsrechter Johan Jensch uit Almere onmogelijk maakte om de wedstrijd tot een goed einde te brengen. Op het moment van de staking ging de ploeg uit Zieuwent met 0-1 aan de leiding. Pogingen om alsnog een invaller-scheidsrechter te bereiken (een leidsman die minimaal op eerste klasse- of hoofdklasseniveau moet fluiten), hadden geen resultaat. Derhalve een voortijdig einde van een kwalitatief gezien geen hoogstaande derby. Ondanks de teleurstelling een goede reden voor het talrijke publiek om, daarbij aangemoedigd door de fraaie weersomstandigheden, niet direct het sportpark De Treffer te verlaten, maar nog even een afzakkertje te nemen.

Onnodig balverlies
Vooralsnog ziet het ernaar uit dat de resterende 31 minuten op zaterdag 21 mei aanstaande worden uitgespeeld. Hiermee krijgt de thuisclub de gelegenheid om zich in de tussenliggende periode helemaal klaar te stomen om dan alsnog een overwinning uit het vuur te slepen. Dit met name om de ongewenste nacompetitie om degradatie te voorkomen.

Moet gezegd worden dat Longa ’30 -bij de thuisclub moest trainer/coach Dennis van Toor vanwege een schorsing toezien- gedurende de afgelopen zaterdag volbrachte speeltijd de mindere was van de ploeg van oefenmeester Arjen Nijman. Dit kwam bij RKZVC reeds vanaf de aftrap duidelijk aan het licht door niet alleen op het fysieke terrein de meerdere te zijn, maar ook door op een dominante wijze invulling te geven aan het veldspel. Longa ’30 leed in het eerste bedrijf van de wedstrijd veel onnodig balverlies en moest daarbij toezien dat reeds in de 13de minuut Simon Klein Goldewijk werd vervangen door Sybe Heutinck. Bovendien kwam in deze fase van het duel nog eens duidelijk aan het licht welk een grote impact het heeft dat een speler als Tim Bader er niet bij kan zijn.

Matig spel hoofdklasseniveau onwaardig
Moet wel gezegd worden dat Longa ’30 in de 31ste minuut van de wedstrijd, en dat niet onterecht, een strafschop claimde bij een overtreding van RKZVC binnen het strafschopgebied. Daarnaast had de thuisclub, deze keer onder leiding van het trainersduo Timo Klein Hesselink en Jeroen Stevens, maar zo met een 1-0 voorsprong kunnen rusten. Ware het niet dat linkerspits Rick Bosma, en dat helemaal vrij voor RKZVC-goalie Tim Penterman, op slag van rust maar net naast schoot. Het enigszins matige spel, dat bij lange na niet een hoofdklasseniveau haalde, kreeg ook in de tweede helft een vervolg. Wat daarbij met name opviel, was het door Longa ’30 aangedragen wedstrijdbeeld, dat op geen enkele wijze aangaf dat men alles uit de kast haalde om de gevreesde degradatie uit de hoofdklasse te voorkomen. Een beeld dat ook na de thee een vervolg kreeg met het gevolg dat na circa 10 minuten in de tweede helft middenvelder Joey Belterman RKZVC op een 0-1 voorsprong zette met het gevolg dat de Lichtenvoordse brigade met een extra moeilijke opdracht kreeg te maken. In dat daglicht gezien, mag de wedstrijdstaking voor de thuisclub mogelijk als een verlossing worden gezien, omdat men zich nu extra kan opmaken voor de nog resterende 31 minuten ten overstaan van hopelijk opnieuw veel voetbalpubliek!