Afbeelding

Openbaar gedoe

Algemeen Columns

Ik ga binnenkort naar Den Haag. Niet om me in de politiek te storten, maar onder andere om Vermeers Meisje met de parel in het echt te zien, in het Mauritshuis. Kijken of ze in het echt net zo mooi is als op mijn T-shirt en set van zes placemats. Een probleem kan misschien worden dat de A12 waarover ik Den Haag in wil, weer geblokkeerd is door klimaatactivisten.

Sowieso al een slechte zaak die blokkades. Het verkeer wordt opgehouden en vooral het klimaat lijdt eronder. Want vrijwel alle aandacht gaat nu uit naar die blokkades en niet meer naar de fossiele industrie en het klimaat. Discussies over of het doel de middelen heiligt, of de politie te hard of juist te soft optreedt en of mijn beroemdere collega Asha ten Broeke nu stevig en idealistisch is of juist stevig en dom activistisch.

Terug naar Johannes’ parelmeisje. Ik wil niet interessant doen (nou ja, wel een beetje), maar ik vind het indrukwekkend om zo’n beroemd schilderij van heel dichtbij te zien. Om de verfstreken, de afdruk van de kwasten te zien. Iets wat iemand honderden jaren geleden heeft gemaakt en waar nu mensen vanuit de hele wereld naartoe komen.

Wel jammer dat er voor beroemde schilderijen altijd een glasplaat zit. Het moet wel natuurlijk, in verband met mogelijke vandalen en recent (ook weer) klimaatactivisten die denken dat je het klimaat redt en mensen achter je idealen krijgt door een Van Gogh te besmeuren. “Wat hebben we aan kunst als de wereld onleefbaar wordt”, zei Sanne-Lucas (die/hun).

Ik kan natuurlijk met de trein naar Den Haag gaan. Vanuit Oost Gelre Centraal (ook wel bekend als Lichtenvoorde-Groenlo) is het prima reizen naar het centrum van Den Haag. Maar ja, ik wil wel zeker weten dat ik kan zitten én het openbaar vervoer is veel te duur. Zeker afgezet tegen mijn geplande autorit met niet één maar twee personen.

Ik denk dat ik maar ga vliegen. Vanaf Luchthaven Twente. Een ex-collega van een ex-partner van een niet-ex-familielid is hobbyvlieger, dus dan komt het wel heel dichtbij. En dan vliegen we naar het zo lekker Hollands klinkende Rotterdam-The Hague Airport. En dan met de bus. Dat duurt 55 minuten met de bus en de route is 20 kilometer lang.

Reken even mee, dan kijk ik vast of nog moet tanken voordat we naar het parelmeisje gaan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna