Afbeelding

Stemmingmakerij

-

Ik reed laatst naar Winterswijk om een paar winkels te bezoeken die Oost Gelre nu eenmaal niet heeft, al is het maar een paar van die 14-in-een-dozijn ketenvestigingen. Een mens heeft toch bepaalde behoeftes en niet alles kan via internet. Soms wil je levende mensen die je helpen, ook al zijn het Winterswijkers.

Op weg naar het behoorlijk grote dorp viel me op dat als je de gemeente Oost Gelre verlaat het honderd meter of zo duurt voordat je de gemeente Winterswijk binnenkomt. Althans, afgaande op de in de berm geplaatste borden (tot ziens in ..., welkom in ...). Check het maar en wees het met me eens. Langs de N319, als je er met je rug naar toe staat is het achter je.
Van wie is dat anarchistisch niemandsland tussen de Winterswijk en Oost-Gelre? Valt dat rechtstreeks onder de provincie?

Barnevelds-gereformeerd
Binnenkort zijn er Provinciale Statenverkiezingen. Vaak vergeet ik dat we in Gelderland wonen, de grootste provincie van Nederland. Wat heb ik ook met de Betuwe of de Veluwe, met boomgaarden of Barneveldse gereformeerde kippen? Zelfs Arnhem klinkt ver weg, wij (bij ons in de uitgebreide familie dan) zijn toch meer van Enschede dan Arnhem. Komt vast door die gezamenlijke Nedersaksische roots en taalopvatting. Behalve dan die Enschedese sssss.

PvdA-grondwater
18 maart is natuurlijk helemaal een feestdag der democratie. Er zijn dan ook Waterschapsverkiezingen. Is dat nou wel nodig? Dijkonderhoud, waterhuishouding. Allemaal heel belangrijk, dat soort dingen. Maar daar denkt toch iedere partij hetzelfde over, daar hoef je toch niet voor te stemmen. Is er verschil tussen een liberaal grondwaterpeil en een sociaal-democratisch grondwaterpeil?
Of vinden wij het misschien in Oost Gelre niet zo interessant omdat wij 90 meter of zo boven de zeespiegel leven? Is het meer voor kleivoeters in De Liemers of helemaal in Holland?

Niet sexy
Maar ik ga toch maar stemmen. Want in hoeveel landen op deze godvergeten klotewereld kunnen mensen niet eens stemmen. Bovendien maakt de provincie belangrijk beleid, al is het geen sexy beleid. Maar dat is geen criterium, hoeveel mensen zijn er niet belangrijk maar absoluut niet sexy.

Brandweer
Over beleid gesproken. What about die bezuinigingen op de brandweer? Het gaat niet ten koste van de brandveiligheid, roept de overheid. Huh? Dus tot nu toe was het overdreven veilig? Of ging het efficiënt? Eufemistisch geleuter om bezuinigingen te verdedigen.
Net zoals: Nederland verandert, de zorg verandert mee. Teiltje. Nee, teil.
Maar daarover later weer meer.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant