Anton Stortelder nabij het Rondeel(kerke)pad in Zieuwent.
Anton Stortelder nabij het Rondeel(kerke)pad in Zieuwent.

Anton Stortelder kandidaat bij komende Waterschapsverkiezingen

-

Oost Gelre - Op 5 juli a.s. wordt hij 65 jaar en bereikt daarmee de AOW-gerechtigde leeftijd. Voor hem geen reden om het rustiger aan te gaan doen. Mede daarom stelt hij zich kandidaat bij de woensdag 18 maart a.s. te houden verkiezingen van de leden van het algemeen bestuur van het Waterschap Rijn en IJssel. Het gaat hier om de in Zieuwent woonachtige Anton Stortelder, misschien wel de meest gepassioneerde natuur en landschapsman binnen de gemeente Oost Gelre. Op lijst 2 van Water Natuurlijk Rijn en IJssel neemt hij de zevende plaats in en hoopt dientengevolge met voldoende voorkeursstemmen een zetel te bemachtigen in het algemeen bestuur van het Waterschap om zich sterk te kunnen maken voor de natuur in de Achterhoek.

"Het centrale gedeelte van de Gelderse Achterhoek, waartoe uiteraard de gemeente Oost Gelre behoort, heeft veel te weinig natuurgebied. En wanneer er geen kansen liggen om daar iets aan te kunnen doen, dan houdt het op. Maar juist het tegendeel is waar, want het aantal kansen is niet te tellen. Het wordt daarom tijd dat onder andere de dorpsorganisaties initiatieven gaan ontplooien om vervolgens bij de gemeente, het waterschap en de provincie aan te kloppen voor facilitaire steun", aldus Stortelder, die daaraan toevoegt dat hij zeer gemotiveerd is om het landschap in de Achterhoek mooier te maken.

Economisch belang

De waarde van de natuur opschroeven naar een hoger niveau heeft volgens Anton Stortelder alleen maar positieve gevolgen voor het toerisme en de recreatie.

"Het dient derhalve een groot economisch belang. Daarom moet er op korte termijn goed worden nagedacht over de juiste inrichting en het beheer. Waarom op korte termijn? Omdat er gelden beschikbaar zijn en omdat er vrijwilligers staan te trappelen om ermee aan de slag te gaan. Zo zijn er hier in Zieuwent reeds de nodige ideeën c.q. initiatieven ontplooit en elders in de Achterhoek is dat ook het geval."

De partij Water Natuurlijk, waarvoor Stortelder kandidaat is, treedt naar buiten als een typische waterschapspartij. Een in het leven geroepen club om de belangen van natuur, milieu, landschap en recreatie in de waterschappen beter te kunnen beschermen. De bestuurders zetten zich derhalve in voor schoon, veilig, gezond en betaalbaar water.

Anton Stortelder: "Waterschap Rijn en IJssel en de provincie Gelderland willen de komende jaren 50 miljoen euro in de Achterhoek en de Liemers investeren. Dat geld wordt besteed om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen, natuur en landbouw te versterken en meer grondstoffen uit het afvalwater te halen."

Klimaatomstandigheden

Het beleid van waterschap en provincie is erop gericht om zowel de landbouwgronden als het natuurgebied de komende jaren beter bestand te maken tegen verwachte extreme klimaatomstandigheden. Het komt er daarbij op neer dat enerzijds verdroging van landbouw- en natuurgronden wordt tegen gegaan en dat anderzijds extreme regenval op de juiste manier wordt opgevangen. De te nemen maatregelen zullen worden afgestemd op de wens om in bepaalde gebieden nieuwe natuur te laten ontstaan, waardoor toerisme en recreatie worden gestimuleerd. Het is de bedoeling dat een samenwerkingsovereenkomst tussen waterschap en provincie het een en ander gaat regelen voor de periode 2016 tot 2022.

"Daarbij gaat het om ruim twintig kilometer beekherstel, twintig vispassages en onder andere de versterking van circa honderd hectare Gelders Natuur Netwerk", aldus een nog altijd bijzonder ambitieuze Anton Stortelder.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant