Vakantiepark Marveld Recreatie in Groenlo.
Vakantiepark Marveld Recreatie in Groenlo.

Toeristisch coördinator voor gemeente Oost Gelre

-

Oost Gelre - Met algemene instemming heeft de raadscommissie van Oost Gelre de Nota Vrijetijdseconomie aangenomen. In de nota wordt uitvoerig ingegaan op het aantrekkelijke vrijetijdsaanbod, dat Oost Gelre kent en dientengevolge de gemeente aantrekkelijk maakt om er te wonen en te werken. Daarbij wordt aangegeven dat de gemeentelijke vrijetijdssector een belangrijke economische pijler is die verder uitgebouwd moet worden. In het verlengde daarvan zal de gemeente ter bevordering daarvan overgaan tot het aanstellen van een parttime toeristisch coördinator, in te huren voor een periode van 2 jaar en dat voor 2,5 dag per werkweek.

De lijvige beleidsnota Vrijetijdseconomie Oost Gelre, die dient als grondlegger voor het te voeren beleid inzake toerisme en recreatie, werd door PvdA-fractievoorzitter Richard Klein Tank aangemerkt als een helder en aardig rapport, dat met name gezien moet worden als een investeringsvisie. "Eigenlijk niet meer en niet minder dan dat, want wat wij missen in de nota is het beleidsmatige perspectief van de gemeente Oost Gelre. Het is natuurlijk prima dat er een coördinator wordt aangesteld, maar is het in dit geval niet raadzamer dat eerst de beleidsvisie duidelijk is alvorens die persoon aan de slag gaat? Zo mist onze fractie de extra, toekomstgerichte aandacht voor Vestingstad Groenlo. Daarnaast is een belangrijk, misschien wel het belangrijkste onderdeel vergeten en dat is de inbreng van de in onze gemeente aanwezige toeristische en recreatieve sector zelf." Gingen de fracties CDA, OOG, VVD en Nieuwe Liberalen Oost Gelre niet of nauwelijks in op de inhoud van de nota, D66 noemde bij monde van fractievoorzitter Jerry van der Meulen het geschrevene een boekwerk met alleen maar open deuren. "Over een mogelijke afschaffing van de toeristenbelasting lees ik geen enkel woord. Willen wij Oost Gelre op toeristisch en recreatief niveau aantrekkelijk maken, dan moet die belasting worden afgeschaft. Een betere trekpleister voor Oost Gelre is niet denkbaar." Portefeuille Marieke Frank deed de inbreng van Van der Meulen af met de opmerking dat de toerist naar Oost Gelre komt voor de daar geboden kwaliteit en dat hij daarbij niet kijkt welk gedeelte van de prijs naar de toeristenbelasting gaat.

Regio Achterhoek

Verdere invulling van de nota bestaat uit het gegeven dat ook de regio Achterhoek en de provincie Gelderland onder de noemer vrijetijdseconomie de vrijetijdssector, en dan met name de onderdelen toerisme en recreatie, breed gaan oppakken. De regio Achterhoek, een samenwerkingsverband van acht gemeenten met in totaal ruim 300.000 Inwoners, werkt in dat verband samen met de gemeenten Lochem en Zutphen. Ook in het kader van de Achterhoek Agenda 2020 krijgen genoemde vrijetijdsaspecten alle aandacht. Gedacht moet daarbij worden aan demografische ontwikkelingen (vergrijzing en ontgroening) en ingrijpende veranderingen op het gebied van economie, milieu en klimaat. Deze uitdagingen kunnen de spelers in de Achterhoek niet 'ieder voor zich' oppakken. Het doel van de Agenda 2020 is het realiseren/behouden van een economisch vitale regio met een gezond en aantrekkelijk woon-leefklimaat door focus op vier belangrijke thema's die onderling sterk samenhangen en die elk een belangrijke en onmisbare bijdrage leveren aan dat doel. Die thema's zijn Innovatieve Economie,Vitale Leefomgeving, Slim en Snel verbinden, Natuur en Landschap. Vrijetijdseconomie wordt als zodanig niet meer genoemd, maar past binnen de vier hoofdthema's. Het programmateam vrijetijdseconomie heeft hiervoor een uitvoeringsprogramma vrijetijdseconomie 2012-2015 gemaakt. De provincie heeft via het programma Kansrijk Platteland geld beschikbaar gesteld voor het rivierenconcept, fiets- en wandelnetwerk, toeristische bewegwijzering en promotiecampagne voor de Achterhoek. De gemeente stelt het geld hiervoor beschikbaar via het MIP (meerjarig investeringsprogramma) Toerisme en Recreatie aan de Regio. Gezamenlijk met de tien Achterhoekse gemeenten wordt het programma uitgevoerd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant