Afbeelding

Oerend Smart | Sociale taartenbakker

Opinie Columns

Wie denkt er niet met weemoed terug aan die heerlijke zelfgemaakte appeltaart van oma? Daar kan geen warme bakker tegenop. Maar waarom kun je dat soort taarten nergens kopen? Die vraag stelde Katharina Mayer, een jonge Duitse vrouw, zich vijf jaar geleden nadat ze net was afgestudeerd. In haar woonplaats München raakte ze erover aan de praat met vriendin Katrin Blaschke die na een stage besloten had dat het 'gewone' bedrijfsleven niets voor haar was. Zo ontstond het idee van 'Kuchentratsch', een firma die oma's taarten aan de man brengt. Katharina begon met het gebak van haar eigen oma, maar intussen werken er ruim dertig andere oudere dames die volgens traditioneel recept de lekkerste taarten bakken. Bezorging in München vindt plaats door drie heren op leeftijd, 'Lieferopas' geheten. Ook kun je het gebak via een webshop bestellen.

Kuchentratsch is niet zomaar een taartenbakker. Het is een sociale onderneming die inspeelt op de vergrijzing en de vraagstukken die deze ontwikkeling met zich meebrengt. Eenzaamheid en armoede onder ouderen is een groeiend probleem, zeker in de grote stad. Kuchentratsch biedt de senioren die er komen werken sociale contacten en de kans wat bij te verdienen om hun schamele pensioen aan te vullen. Maar belangrijker is de waardering op de werkvloer en het gevoel erbij te horen. Of zoals Oma Irmgard (79) het zegt: 'Bij Kuchentratsch krijg ik de mogelijkheid nieuwe mensen te leren kennen en iets te doen wat ik niet alleen leuk vind, maar wat me ook uitdaagt.' Dat Oma Irmgard eer van haar werk heeft, blijkt uit het feit dat haar worteltaart bij Kuchentratsch de bestseller is. Ook de noten-chocoladetaart van Oma Regina en appel-cranberrytaart van Oma Josefine lopen goed, terwijl de verjaardagstaart van Oma Milena in heel Duitsland online wordt besteld. Naast allerlei soorten gebak worden bruiloftstaarten geleverd en bakworkshops georganiseerd. Uiteraard werken de bakkende oma's alleen met ingrediënten uit de streek en van het seizoen.

Vijf jaar geleden had niemand durven denken dat Kuchentratsch zo'n succesvolle onderneming zou worden. Vrienden en familie reageerden sceptisch op het idee van Katharina en Katrin. Ook de instanties werkten niet echt mee. Het ondernemersplan werd aanvankelijk niet goedgekeurd, omdat de twee enthousiastelingen geen bakkersdiploma hadden en toch een bakkerij wilden beginnen. Katrin haalde snel haar papiertje, maar daarmee was het met de bureaucratie nog niet gedaan. Zo hebben de oudere dames die bij Kuchentratsch aan de slag willen een gezondheidsverklaring nodig om met levensmiddelen te mogen werken. Verder moeten ze hun seniorenpas laten zien om aan te tonen dat ze inderdaad boven de 65 zijn. Maar het mooie is dat oud zijn bij de sociale taartenbakker juist wordt gewaardeerd: het is een bewijs voor vele jaren bakkervaring.

Geograaf Gert-Jan Hospers schrijft over stedelijke en regionale ontwikkeling op menselijke maat

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant