Debuterend acteur Paul Wallerbos, midden, tijdens een indrukwekkende scene. Foto: Henri Walterbos

Debuterend acteur Paul Wallerbos, midden, tijdens een indrukwekkende scene. Foto: Henri Walterbos

‘Spiegelingen’ groeit uit naar iets heel bijzonders

Cultuur

‘Zo mooi om te zien dat alle puzzelstukjes langzamerhand op hun plaats vallen’

Door Henri Walterbos

OOST GELRE/LICHTENVOORDE - De dagen ervoor is de kaartverkoop opgestart en zijn de posters verspreid. Deze zondag is in het Switegebouw en Den Diek te zien waarvoor, waar het allemaal om te doen is. Repeteren de muzikanten in Den Diek, een kilometer verderop is het Switegebouw volledig in gebruik voor de acteurs en actrices van de megaproductie. Af en toe worden lijntjes gelegd met elkaar voor stukjes overleg om uiteindelijk alles er geolied uit te laten zien op zaterdag 7 (15.00 en 19.30 uur) en zondag 8 mei (15.00 uur) in de Hamalandhal in Lichtenvoorde.

“We gaan droog oefenen vandaag, spelen het hele stuk achter elkaar door. De muziekstukken en dansen slaan we over omwille van de tijd.” Regisseur Stan Geurts zit er klaar voor, links en rechts geflankeerd door liefst twee rechterhanden vandaag, Jos Taken en Robin Hollweg, samen de productieleiding vormend, die de muziek en beelden op het juiste moment instarten tijdens de ‘droogoefensessie,’ en zij houden de tijd bij. Alles verloopt gedisciplineerd en iedereen is scherp. Hier groeit duidelijk iets moois. ‘Spiegelingen’ groeit naar iets heel bijzonders.

Hilarische scenes
Zitten spelers op hun stoel, in afwachting van wanneer zij aan de beurt zijn om in actie te komen, is van seconde 1 direct al voelbaar dat ‘Spiegelingen’ een productie is die de toeschouwer aan de stoel zal doen kluisteren, je er vanaf seconde 1 helemaal inzit. Indrukwekkende scenes, beelden en geluiden volgen elkaar naadloos op, maar er is ook volop ruimte voor de lach in soms zeer hilarische scenes. Ook ontroerende momenten en doodse stiltes tijdens aangrijpende solozangstukken. Aan het eind van de nummers klinkt applaus van de mede acteurs/actrices voor de prestaties van de collega’s.

Spektakelstuk
Acteurs en actrices komen uit de gehele gemeente. Met en zonder ervaring. In de groep onervarenen ook een opvallende. Paul Wallerbos, raadslid van OLW. “Ik las in een facebook-bericht dat men nog iemand zocht die twee kleine rollen in kon vullen. Dus heb ik mij opgegeven omdat het belangrijk blijft om het verhaal van de Tweede Wereldoorlog te blijven vertellen. Zeker nu we helaas sinds kort weer een gruwelijk oorlogsconflict in Europa hebben. Ik heb geen toneelervaring maar de eerste repetities zijn goed bevallen. Het is echt een professioneel spektakelstuk met koren, dansers, muzikanten en veel visuele effecten. Het oorlogsverhaal en de repetities hebben nu al indruk op mij gemaakt.”

Aandachtig toeschouwer is Walter Leemreize, voorzitter van de Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde, waaronder de productie georganiseerd en uitgevoerd wordt. Ook hij is onder de indruk. “Zo mooi om te zien dat zo langzamerhand alle puzzelstukjes van de voorstelling op hun plaats gaan vallen. Ik was vanochtend ook bij de repetitie van de muzikanten in Den Diek. Prachtige muziek van een enorm orkest! Van ‘Abide with Me’ met daarin het ‘Taptoe signaal’, tot en met ‘In the Mood’ van Glenn Miller. De muzikanten moeten flink aan de bak, maar dat doen ze graag. De sfeer is ontspannen en je ziet het plezier ervan afspatten.”

Kaartverkoop
Kaarten, inclusief 16 pagina’s tellend programmaboekje, zijn à 3 euro te koop in alle kernen: VVV-kantoor Groenlo, Dorpshuis ’t Kempken Harreveld, Foto Primeur Lichtenvoorde, Loco Eten en Drinken Lievelde, Stichting BMV Mariënvelde, Café Overkamp Vragender, Spar Zieuwenten Café Speeltuin Grolzicht Zwolle.


Facebook / Instagram: Spiegelingen

Afbeelding
Vlinder Kruip in de openingsscene van 'Spiegelingen', ten overstaan van regisseur Stan Geurts (midden) en productieleiding Robbin Hollweg (links) en Jos Taken (rechts)
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna