In de buurt van de waterzuivering aan de Boschlaan in Lichtenvoorde komen 7 corsohallen. Foto: Kyra Broshuis

In de buurt van de waterzuivering aan de Boschlaan in Lichtenvoorde komen 7 corsohallen. Foto: Kyra Broshuis

Corsobouwers Lichtenvoorde uit de problemen

Cultuur Bloemencorso Lichtenvoorde

Buurt wil maximaal 4 groepen, gemeente gaat voor 7

Door Kyra Broshuis

LICHTENVOORDE - Met de realisatie van zeven hallen voor corsogroepen is de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde uit de problemen. De gemeente wil een bestemmingsplan in procedure nemen voor de bouw van die zeven hallen aan de Boschlaan. Buurtbewoners en corsogroepen zitten gezamenlijk in een klankbordgroep om mogelijke overlast zoveel mogelijk te voorkomen. “De Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde (SBL) is naarstig op zoek naar een locatie voor zeven corsogroepen die nu of in de nabije toekomst geen bouwlocatie hebben. Op 15 december 2020 heeft de gemeenteraad ingestemd met de locatie bij de zuivering aan de Boschlaan als tweede corsolocatie en met de aankoop van een aantal percelen daarvoor”, legt wethouder Marieke Frank uit. “Het Bloemencorso in Lichtenvoorde is van grote maatschappelijke betekenis en heeft zelfs landelijke allure. Daarmee zet onze gemeente zich op de kaart en daar mogen we trots op zijn.”

Geluidsonderzoek
Toch is de buurt niet onverdeeld blij met de komst van de hallen, zo erkent Frank. “De buurt maakt zich zorgen over de gevolgen van de ontwikkeling van een locatie voor zeven corsogroepen voor hun woongenot. Het gaat daarbij met name om de toename van het geluid en de verkeersbewegingen. In het bijzonder in de avonduren. De buurt vindt gevoelsmatig dat zeven corsogroepen een te grote negatieve impact hebben op de omgeving en pleit voor maximaal vier groepen. We hebben veel overleg gehad met de buurt, dat ging vooral over de angst voor geluidsoverlast. We hebben daarom geluidsonderzoek gedaan bij een locatie waar drie groepen werken. Tijdens die onderzoeken is er bewust veel lawaai gecreëerd; we wilden een worst case scenario als uitgangspunt. Op basis van de gegevens uit het onderzoek blijkt dat het geluid binnen de norm valt en dat er weinig verschil zal zijn tussen vier hallen, de wens van de buurt, of zeven hallen. De buurt wilde ook dat we ter plekke zouden meten en daarom hebben we daar een zogenaamd geluidsbelevingonderzoek gedaan. Daar komt nagenoeg dezelfde uitslag uit. We hebben de locatie natuurlijk ook niet voor niets aangekocht en gaan een procedure starten voor zeven corsogroepen. De buurt blijft wel vasthouden aan vier maar is wel bereid om mee te werken in een klankbordgroep. De vorming daarvan is heel constructief verlopen.”

Goede afspraken
De zoekende corsogroepen en de SBL hebben aangegeven met de buurt goede afspraken te willen maken en die ook vast te willen te leggen in een overeenkomst. Daarnaast zijn fysieke maatregelen in het landschap nog een oplossing voor dit probleem, zo zegt de gemeente. De buurt kan nog wel bezwaar maken tegen de plannen van de gemeente.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant