Burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre zet met een druk op de knop de 'mindsetbeleving' van het Achterhoeks Openluchtmuseum in werking. Naast haar Christof Elsinghorst van IetsAnders en rechts Wander Weenink van de Bernard Weenink Stichting. Foto: Kyra Broshuis

Burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre zet met een druk op de knop de 'mindsetbeleving' van het Achterhoeks Openluchtmuseum in werking. Naast haar Christof Elsinghorst van IetsAnders en rechts Wander Weenink van de Bernard Weenink Stichting. Foto: Kyra Broshuis

Achterhoeks Openluchtmuseum officieel geopend

Cultuur

‘Een trekpleister van formaat!’ 

Door Kyra Broshuis

LIEVELDE - De tijd dat er bussen vol toeristen naar het museum bij Erve Kots in Lievelde kwamen, komt terug. Dat is de verwachting en bedoeling van de Bernard Weenink Stichting, exploitant van het Achterhoeks Openluchtmuseum, de nieuwe naam van het museum bij Erve Kots. De focus ligt op het boerenleven in de Achterhoek door de jaren heen met een doorkijkje naar nu. Het museum in de Achterhoek is prachtig gelegen rondom het terrein van Erve Kots. De boerderij is al 3 generaties lang eigendom van de familie Weenink. In 1936 is het museum al officieel erkend als openluchtmuseum. Bernard Weenink (1880-1962) was de grondlegger van dit bijzondere museum. 

Koffie met pillewegge
Vrijdagmiddag was de feestelijke opening van het vernieuwde museum. Zo’n 80 genodigden waren aanwezig om met eigen ogen te zien hoe het museum er nu uitziet. Zoals gebruikelijk bij Erve Kots werden zij ontvangen met koffie en pillewegge. Onder hen ook burgemeester Annette Bronsvoort. Zij feliciteert de familie Weenink met de opening en vertelt trots te zijn op resultaat van het harde werk van vele vrijwilligers. “Ik mocht alvast een voorproefje nemen en ik kan u zeggen, het ziet er fantastisch uit!  Als burgemeester sta ik hier met een trots gevoel; wij zijn een evenementengemeenschap met innovatie en bedrijvigheid in een mooi landschap. Het Achterhoeks Openluchtmuseum heeft al die kenmerken in zich. Elke bezoeker die de Achterhoek wil beleven, moet hier op Erve Kots zijn. De Achterhoek is opnieuw een trekpleister van formaat rijker.”

Terug naar de oude bezoekersaantallen
De Bernard Weenink Stichting wil het museum toekomstbestendig maken en weer terugkomen op de oude bezoekersaantallen uit de jaren 70 en 80. Om dat te bereiken is Renze de Vries van DST, een gerenommeerd experiencebureau uit Amsterdam, ingeschakeld. De Vries vertelt: “We hebben gezamenlijk een plan opgesteld en vervolgens scripts, bouwtekeningen en andere voorbereidingen getroffen. We willen zoveel mogelijk met lokale partijen werken en kiezen altijd voor kwaliteit. Daarom hebben we Christof Elsinghorst van IetsAnders uit Groenlo ingeschakeld. Voor het inspreken van de audiotour en de film hebben we de samenwerking gezocht met Willem te Molder en Hans Keuper.”

Achterhoeks dialect
Een tour door het vernieuwde museum start met een zogenaamde mindsetbeleving. Een indrukwekkend opwarmertje van zo’n 5 minuten met licht, geluid en voorwerpen. De route door het museum is chronologisch aangepast en de audiotour is in het Nederlands, Duits én het Achterhoeks dialect te beluisteren. De kinderspeelplaats is vernieuwd en biedt veel speel-, klim en durfplezier. Ook is er een speciale kinderpuzzeltocht. Aan het eind van het museum is een laantje gecreëerd waar je naar Achterhoekse sagen kunt luisteren. Helemaal klaar is het nog niet, vertelt De Vries. “We willen nog graag speciale tentoonstellingen maken over ‘boeren met bijbanen’ en ‘feest op de boerderij’. Met die laatste kunnen we het begrip naoberschap nog beter uitleggen. Daarnaast komt er nog een goede educatieve kindertoer. We hopen dat dit jaar nog te kunnen realiseren.” De Stichting gaat ook evenementen organiseren die passen bij het museum.

Wander Weenink, penningmeester van de Bernard Weenink Stichting, vertelt over de keuze voor een nieuwe naam voor het museum. “In tegenstelling tot de herberg was het museum helemaal niet zo zichtbaar. De vraag was: wat wordt er precies bedoeld met Erve Kots? We hopen dat het vernieuwde museum mét een nieuwe naam meer duidelijkheid geeft. Mijn vader Gerard heeft tot op hoge leeftijd veel betekend voor het museum. Hij was een man met een missie en wij willen graag recht doen aan zijn nalatenschap. Het is niet voor niets Érve Kots…”

Aanstaande zondag open dag
Nieuwsgierig geworden naar het Achterhoeks Openluchtmuseum? Zondag 15 mei aanstaande is er een open dag en is het museum van 12:00 tot 18:00 voor iedereen vrij toegankelijk. Leerlingen van Graafschap College zijn aanwezig om verschillende oude ambachten te demonstreren. Ook de bekende historische rosoliemolen wordt in werking gesteld. 

Die dag wordt bij Erve Kots ook het Muziekfeest van de Dialectkring gehouden. Voor dat evenement kunt u kaartjes reserveren via www.ervekots.nl.

Wander Weenink van de Bernard Weenink Stichting bij de 'wall of fame' bij de ingang van het Achterhoeks Openluchtmuseum. Foto: Kyra Broshuis

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant